Muğla Barosu, Muğla E Tipi Kapalı Cezaevi'ndeki sübyan koğuşunda, yaşları 12 ile 15 arasındaki dört çocuğa tecavüz ve işkence edildiği iddialarıyla ilgili açıklama yaptı. Baro Başkanı Cumhur Uzun, baro ve Çocuk Hakları Komisyonu olarak konuyla yakından ilgilenildiğini söyledi. Cezaevi şartlarının gözlemlenmesi ve küçük yaştaki tutuklularla görüşme dahil olmak üzere bugüne değin her türlü girişimde bulunulduğunun altını çizdi. Olayla ilgili iddialar öğrenildiği andan itibaren harekete geçtiklerini ifade etti.

Baro Başkanı Uzun, bundan sonraki aşamaların da titizlikle takip edileceği belirterek, "İnsan hakları ve özgürlüklerle hukukun üstünlüğüne yürekten inanmış ve bu uğurda her türlü mücadeleye katkı vermiş bulunan Muğla halkının barosu da aynı ilkeler uğurunda çalışmaya devam etmektedir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur." ifadelerini kullandı.

VAKA

Geçen yıl Marmaris İmam Hatip Ortaokulu öğrencisi M.U. ve üç arkadaşı, ilçede bir hırsızlık olayına karıştı. Gözaltına alınan dört çocuk, tutuklanarak Muğla E Tipi Kapalı Cezaevi'ne gönderildi. Sübyan koğuşuna yerleştirilen çocuklar, 53 gün burada kaldı. İddiaya göre aynı koğuşta bulunan 17 yaşındaki çocuklar tarafından tecavüz ve işkenceye uğradılar. Vücutlarında sigara söndürüldüğü, ayaklarına gazete bağlanıp ateşe verildiği öne sürüldü. Cezaevinden çocuğunu almaya giden baba H.U., vücudundaki izleri görünce hemen hastaneye götürdü. Marmaris Devlet Hastanesi'ndeki doktorlar, cinsel taciz ve işkence edildiğini görünce polise haber verdi. Hastane, buna dair ön rapor hazırladı. Olay, Marmaris Cumhuriyet Savcılığı'na yansıdı. Dosyanın gönderildiği Muğla Cumhuriyet Savcılığı, çocuğu Muğla Adli Tıp Kurumu'na sevk etti. Adli tıp raporu, "Gizli" ibaresiyle savcılığa gönderildi. CHP Muğla Milletvekili Nurettin Demir, M.U.'nun babasıyla birlikte basın toplantısı düzenleyerek olayı ortaya çıkarmıştı.