Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nefroloji Kliğini tarafından, 12 Mart Dünya Böbrek Günü kapsamında "Evde Hemodiyaliz Tedavileri" konulu bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Konakaltı Kültür Merkezi'ndeki toplantıya konuşmacı olarak katılan Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ercan Ok, diyaliz hastalarına ve yakınlarına, evde diyaliz konusuyla ilgili bilgi aktardı.

Türkiye'de evde diyaliz tedavisinin 10 yıldır uygulandığını belirten Prof. Dr. Ok, kanuni düzenlenmelerin tamamlanması ve programların uygulanmaya başlamasının ise beş yılı bulduğunu kaydetti. Türkiye'de 300'e yakın evde diyaliz tedavisi yapıldığını ifade eden Ok, "Türkiye'de 50 tane diyaliz merkezi var. Muğla'da da evde diyaliz hizmetleri yakın bir süreçte başlayacaktır." dedi. Ercan Ok, diyalizli hasta sayısının artması üzerine tedavi merkezlerindeki makine ve ünitelerin yetmediğini dile getirerek, "Çok fazla hasta bulunduğu için isteklere cevap vermek adına yüksek pompa hızı ve daha geçirgen filtre kullanıp daha kısa süre diyaliz yapılmaya başlanıyor. Sonunda bütün dünyada standart, haftada üç kez dört saat diyaliz yerleşiyor. Haftada üç yerine altı kez merkeze gitmek zordur ve konforlu değildir, maliyeti de çok yüksektir. Evdeyse daha kolaydır ancak maliyeti çok yüksektir. Haftada altı kere damara girmek de pek iyi olmayabilir. " ifadelerini kullandı.

Yaklaşık iki saat süren bilgilendirmenin ardından Prof. Dr. Ok, diyaliz hastalarının ve yakınlarının sorularını cevapladı.