19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı'nda Muğla'da protokol krizi yaşandı. Atatürk anıtına çelenk koyma sırasında İl Jandarma Komutanı yerine AK Parti İl Başkanı İhsan Küreci'nin A protokolde yer alması tepkiye sebep oldu. CHP ve MHP il başkanları, yaşananlara sert tepki gösterdi.

19 Mayıs çerçevesinde merkez Menteşe ilçesinde çelenk töreni düzenlendi. Cumhuriyet Meydanı'ndaki anıta törenden önce A protokolde Vali Vekili Sahil Gürhan, Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Bekir Çeker, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mansur Harmandar, Menteşe Kaymakamı Zeki Arslan ve Belediye Başkanı Bahattin Gümüş yerini aldı. İl Jandarma Komutanı Kurmay Albay Halil Çelik'in yerine ise AK Parti İl Başkanı Küreci'nin getirilmesi şaşkınlıkla karşılandı. CHP İl Başkanı Mürsel Alban ve MHP İl Başkanı Mehmet Korkmaz, buna tepki gösterdi.

Alban, yaptığı açıklamada siyasetin devlete karıştığı bir ortam oluştuğunu belirterek, "Ben bu durumu şiddetle kınıyorum. Bu işlerde bir düzensizliğin oldu. İlk önce protokol sırasına göre garnizon ve garnizondan sonra siyasi partiler yer alıyordu. Her yerde artık protokol sırası karmakarışık bir hal almış duruma geldi. Burada valiliğimizin, bir yerleşke çizelgesi hazırlayarak siyasi partilerin yeri neresidir, diğer müdürlüklerimizin ve kurumlarımızın yeri nerelerdir, bunun krokisini çıkartarak tüm protokol ve kuruluşlara göndermesi gerekiyor. Siyasi partiler olarak yerimizi bulamadık. AK Parti İl Başkanı'nın A protokolde yer alması, siyasetin devlete karışmaması gerekiyor. Devletin de siyasete karışmaması gerekiyor. Eğer devlet siyasete, siyaset devlete karışırsa bu ülkenin gidişatı rahatlık içerisinde olmaz. Herkesin aklı ve beyni karışır. Herkesin görevini, yerini bilmesi gerekiyor. Bugüne kadar böyle bir şey yoktu, bir iki kez yaşandı. Bence devlet önde, siyasiler arkada olması lazım. Siyasi partiler her zaman yerini biliyor." ifadelerini kullandı. Alban, Muğla'da siyasetçilerin bir uyum içerisinde olduğunu söyleyerek, "Barış içerisinde gidiyor. Herkes birbiriyle uyum içerisinde. Seçim, şölen havasında geçiyor. Herkes kendi çalışmasını, kendi programını yapıyor. Bu barışa, bu düzgün gidişe, bu uyuma bu tür şeylerin düşmemesi gerekiyor. Bundan sonra böyle bir şeyin yaşanmayacağını düşünüyorum. Bu tür şeyleri valiliğimiz mutlaka kroki çizerek, herkesin yerini belli etmesi gerekiyor. Gelen de yerini aramadan durması gerekiyor. Bugün üzerinde durduğumuz Türkiye Cumhuriyeti, o günün sağlam atılan temellerinin üzerinde kaldı. 90 yıl önceki duruma bakmak lazım, bir de şimdiki duruma bakmak lazım. Takdir halkımızındır." şeklinde konuştu.

MHP İl Başkanı Korkmaz ise kırgın olduğunu belirterek, "Demek ki protokolde bir değişiklik yapıldı. Cumhurbaşkanı'nın 400 milletvekili için il il gezdiği gibi şimdi de il başkanları da bu bayramlarda valilikle, protokolle beraber aynı yerde olmmları bizi çok içten kırdı. 7 Haziran'daki seçimlerde buna bir dur dememiz lazım." diye konuştu.

Törenin ardından CHP Muğla İl Başkanlığı, ayrı olarak çeyenk koydu. İl Başkanı Alban, anıta çelenk koyduktan sonra partililere seslendi.