Muğla Büyükşehir Belediyesi ve Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA), "BotaniKarya Botanik Bahçesi" projesi için imzaları attı. Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı'nın yürüttüğü proje için imzalanan protokolle, Marmaris ilçesi Çamlı Mahallesi, Gökbük mevkisinde bulunan, mülkiyeti Büyükşehir Belediyesi'ne ait 27 bin metrekare arazi üzerinde kurulacak BotaniKarya'nın yüzde 25 maliyetini GEKA karşılayacak. Ajansın "Alternatif Turizm" mali destek programından destek almaya hak kazanan projede botanik bahçesi, macera parkuru, kafeterya ve dinlenme alanları, hobi bahçeleri, teşhir ve üretim seraları, araştırma ve geliştirme alanları, entomoloji ve herboloji müzeleri, tohum bankası, mahalli ürünler ve el sanatları tanıtım ve satış yerleri bulunacak.

Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Salih Tufan, BotaniKarya'nın 20 bin metrekaresinin düz, 7 bin metrekaresinin ağaçlık alan olduğunu belirtti. Ağaçlık alanda macera parkuru gibi yerler bulunduğunu, diğer kısımda yerel tohumların korunması için tohum bankası ve iki yer altı müzesi olacağını söyledi.

GEKA Genel Sekreteri Süleyman Alata ise Muğla'nın turizmde söz sahibi illerin başında geldiğini ifade ederek, bölgedeki deniz turizmini başka turizm çeşitleriyle destekleyerek, hedeflerinin bölgeyi küresel turizm merkezi haline getirmek olduğunu kaydetti.

Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün de GEKA ile Muğla'nın değerlerini ön plana çıkarmak, sosyal ve ekonomik hayatına katkı için işbirliği yaptıklarını belirtti. Projenin maliyetinin 2 milyon 368 bin 647 lira olduğunu, bunun 600 bin lirasını GEKA'nın katkı olarak verdiğini kaydeden Başkan Gürün, "BotaniKarya Botanik Bahçesi projesiyle çağımızın en önemli alanlarından biri olan yerel tohumların korunmasını ve tohum bankası oluşturulmasını hedefliyoruz. Ayrıca BotaniKarya bahçemiz içerisinde gençlerimizin çevreyle, doğayla iç içe. bölgesel değerlerin koruması ile ilgili eğlence ve eğitim amaçlı alanları olacak. Deniz, kum, güneş turizminin dışında alternatif alan ve bazı konularda farkındalık yaratmak için bu projenin çok önemli bir fonksiyonu var. Proje hayata geçtiğinde, ilimizde ve bölgemizde ses getireceğine inanıyorum." dedi.