Muğla'nın Fethiye ilçesinde, Ölüdeniz koylarında bulunan Aya Nikola Adası turizme kazandırılıyor. Adada incelemelerde bulunan Vali Amir Çiçek, "Tarihî verilerden elde edilen bilgilere göre bu ören yeri, Hristiyan âleminin Kudüs'e giderken uğradığı yerlerin başında geliyor." dedi.

Geçmişi MS 5. yüzyıla dayanan Gemiler ören yeri, bünyesinde barındırdığı Bizans dönemine ait eserlerle ilgi çekiyor. Aya Nikola Adası olarak da bilinen Gemiler Adası'ndaki ören yerinde 11 adet bazilika tipi kilise, çok sayıda şapel, ev, depo, mezar ve sarnıçlar bulunması sebebiyle Bizans döneminin önemli dinî merkezleri arasında gösteriliyor. Ulaşımın denizden teknelerle sağlandığı ören yerinin üst kısmında, ağırlıklı olarak dinî yapılar bulunuyor. Turistler, ören yerindeki eserleri doğal yürüyüş yolu ile rahatlıkla gezme fırsatı buluyor. Tepe noktasından ise Gemiler Koyu ve deniz manzarası seyredilebiliyor. Bölgede incelemelerde bulunan Vali Çiçek, ören yerinin hem doğa hem de tarih açısından önemli bir yere sahip olduğunu söyledi. MS 5. yüzyılda medeniyetin kurulduğu ören yerinde birçok kilise bulunduğuna dikkati çeken Hristiyan âleminin Kudüs'e giderken uğradığı yerlerin başında geldiğini söyledi. Günümüze kadar korunarak muhafaza edilen eserleri görmek isteyenler için doğa içinde çok güzel bir yürüyüş yolu olduğunu da ifade etti. Buradaki küçük ve büyük kiliseleri birbirine bağlayan tüneller olduğuna değinen Çiçek, bunların da araştırılması gerektiğini dile getirdi. Amir Çiçek, yılda yaklaşık 20 bin kişinin ziyaret ettiği ören yerinde bakanlık rehberlerinin, eserler ve geçmişi hakkında bilgi verdiğini söyledi.

Ören yerinin kültür turizmine daha çok hizmet etmesi için restorasyon çalışması yapılması gerektiğini belirten Muğla Valisi Çiçek, "Burada restorasyon yapılması gerektiğini gördük. Koruma planı yapıldıktan sonra bu ören yerimizde restorasyon çalışması yapmayı planlıyoruz. Bu yapıldığı takdirde, geçen yıl yaklaşık 20 bin kişinin ziyaret ettiği ören yerimiz 40 bin kişiye ulaşabilir. Bu da bu bölge için iyi bir turizm destinasyonu olur." dedi.