Muğla'nın Milas ilçesin Gökçeler köyünde bulunan Gökçeler Mağarası'nı turizme kazandırma çalışması devam ediyor. Milas Kaymakamlığı tarafından yürütülen çalışma, Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA) Turizm Altyapı Destek Programı kapsamında destekleniyor.

Muğla Valisi Amir Çiçek, bölgeye giderek incelemelerde bulundu. Çiçek'e proje hakkında bilgi veren Milas Kaymakamı Fuat Gürel, yüzde 75'i GEKA ve yüzde 25'i kendileri tarafından karşılanan proje için 700 bin 727 lira kaynak tahsis edildiğini söyledi. Proje kapsamında kollarıyla beraber 450 metre boyundaki Gökçeler Mağarası’nın 160 metrelik kısmının, mağara oluşumu ve ekosistemine zarar vermeyecek şekilde aydınlatılarak iç yürüyüş yolu yapıldığını anlatan Gürel, projenin yüzde 70'inin tamamlandığını, nisan ayın sonunda biteceğini belirtti. Daha sonra beraberindeki heyetle mağarayı gezen Vali Çiçek, projenin bölge turizme önemli bir girdi sağlayacağını ifade etti. Alternatif turizm faaliyetleri açısından jeolojik yapısı ile dikkat çeken mağaraların günyüzüne çıkarılarak turizme kazandırılmasının önemli olduğunu dile getiren Çiçek, "İlimiz, sahip olduğu doğal güzellikleriyle çok değerli. Amacımız, turizmi deniz, kum ve güneş üçgeninin dışına çıkararak, bunlara alternatif olacak yürüyüş yolu, bisiklet yolu, su sporları, mağaracılık, yaylacılık, kampçılık gibi pek çok farklı alanda hem iç turizme hem de dış turizme hizmet etmek. İl genelinde bize bahşedilen, turizmin 12 aya yayılmasını sağlayacak alternatif turizm olanakları mevcut. Bunları ortak akıl ve kolektif hareketle projelendirerek hayata geçirmek bizim elimizde." dedi. Gökçeler Mağarası'nın alternatif turizm faaliyetlerine iyi bir örnek oluşturduğunu vurgulayarak, Milas Kaymakamlığı öncülüğünde GEKA desteği ile mağaranın turizme kazandırılmasının bu bölgeye pek çok turistin gelmesine vesile olacağını belirtti. Hakim bir noktaya yapılan seyir terası ile mağaranın bulunduğu Uyku Vadisi'nin, bölgeye gelen turistlerin tepeden seyir yapmasına olanak sağlayacağını anlatan Amir Çiçek, "Daha önceden her ne kadar bu bölgeyi duyarak gelen turistler olsa da mağaranın içi karanlık olduğu için sarkıt ve dikitlerden oluşan bu güzelliği göremiyordu ama artık mağaranın içi, jeolojik yapısına zarar vermeden ışıklandırıldı. 160 metrelik kısmında yürüyüş yolu yapılarak, mağaranın içinin gezilmesine olanak sağlandı. Turizm sezonu öncesi proje tamamlanarak turizme kazandırılacak." ifadelerini kullandı.

Proje kapsamında mağaranın önüne taşınabilir gişe ve turnike sistemi kurulacağı, yönlendirme ve tanıtım faaliyetleri yapılacağı bildirildi.