Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, ülke genelinde doğal sit alanlarının yeniden tespit edilmesi için yürütülen çalışmalarla hassas koruma alanlarını belirleyecek. Bu kapsamda özellikle kırsal alanda yaşayan vatandaşların mağduriyeti giderilmesi hedefleniyor. Muğla Valiliği'nde düzenlenen Özel Çevre Koruma Bölgeleri (ÖÇK) ile ilgili değerlendirme toplantısının ardından Vali Amir Çiçek, Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürü Osman İyimaya ve Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün'e, yürütülecek çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Vali Çiçek, toplantıda Muğla'nın kıyılarının yönetimi, imar durumu ve özel çevre koruma bölgelerinin kullanımının ele alındığını söyledi. Genel Müdür İyimaya ise doğal sit alanlarının yeniden incelenip irdelenmesi gerektiğini ifade etti. Alanların bilimsel temeli olması gerektiğinin altını çizen İyimaya, "Dört dönem izlenmesi gerekir. Bu dört dönemin aralarında, eğitim toplantıları ve arazi çalışmaları da yapılacak. Arazi çalışmalarında, arazileri yerinde görme imkânımız olacak." dedi. ÖÇK alanlarında 15-20 yıl önce ilan edilen ve yapı yasağı olan yerler olduğuna dikkat çeken Osman İyimaya, "Özel mülkiyet içindeki bu alanlara, vatandaşlarımız ne ekebiliyor ne biçebiliyor. Bu alanlara vatandaşın gerçekten ihtiyacı varsa buralarla ilgili devletimiz, gerekli tedbiri alarak çözüm üretmelidir. Bu düzenlemeyle vatandaşlarımız ve büyükşehir belediyeleri de rahat edecekler." ifadelerini kullandı. Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürü, ÖÇK sınırlarıyla ilgili bir değişikliğin bulunmadığının altını çizerek, "Kendi içindeki kullanım kararlarıyla ilgili yeniden gözden geçirilmesine ihtiyaç var. Zamanın ve bölgenin getirdiği yükler var. Birinci, ikinci ve üçüncü derece doğal sitler vardı, biz bu isimleri literatürden kaldırıyoruz. Yeni bir çalışmayla 'hassas koruma alanları' getiriyoruz. Hassas koruma alanları içerisinde vatandaşın özel mülkiyeti olmayacak. Ülkemizin değerleri, flora ve faunanın sürdürülebilirliği açısından ihtiyacımız varsa orası devletin olacak ve devlet koruyacak. Onun dışındaki alanları da yeniliyoruz. Eğer bilimadamlarımız, bu alanlar doğal sit özelliği taşımıyor, doğal sitten çıkarılacak derlerse çıkaracağız. Korunması gereken alanlar da korunacak. Bunu da hiçbir vatandaşımızı mağdur etmeyecek şekilde, Bakanlar Kurulu'na arz edeceğiz. 2016 yılının başında bu tartışma bitmiş olacak. Koruma amaçlı imar planlarını yapamıyoruz. Plansız büyüyoruz ve bu da kaçak yapılaşmanın önünü açıyor. Birinci derece doğal sit alanı içinde kalan yerleşim birimlerinde ev yaptırmıyoruz ama evlenecek gençler de ev yapamıyor. Bu konuları içeren yeni bir düzenleme çalışmamız var." şeklinde konuştu.

Başkan Gürün ise ileride yapılacak çalışmalar için önemli mesafeler katettiklerini söyledi. Karşılıklı güven oluşması gerektiğini belirten Gürün, "Bizim burada hem koruyarak ama koruma içerisinde geliştirmeyi sağlayacak kararları birlikte almamız ve vatandaşlarımıza da, 'Sizin sorunlarınızı birlikte çözeceğiz.' mesajı vermemiz gerekiyordu. İçerideki toplantıda bunun olacağına inanıyorum." dedi.