Bugün Gazetesi muhabiri Kamil Maman hakkında attığı tweetlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a hakaret ettiği gerekçesiyle 25 ayrı soruşturma açıldı. Soruşturmaların davaya dönmesi halinde toplamda yaklaşık 130 yıl hapsi istenebilecek.

Gazetecilere, yazdıkları haberlerden sonra Twitter hesaplarından yaptıkları paylaşımlar nedeniyle de Cumhurbaşkanına hakaret suçlamasıyla çok sayıda soruşturma ve dava açıldı. Aynı suçlama ile basın mensuplarına soruşturmalar açılmaya devam ediyor.

Bugün gazetesi muhabiri Kamil Maman hakkında attığı tweetler nedeniyle ‘Cumhurbaşkanına hakaret’ suçlamasıyla 25 soruşturma açıldı. Erdoğan’ın avukatları Maman’ın attığı ve içinde Erdoğan’ın adının geçtiği her paylaşımı hakaret kabul ederek şikayetçi oldu. Bu nedenle hakkında çeşitli adliyelerde soruşturmalar başlatıldı. Maman’a son 6 ay içinde şu ana kadar 25 soruşturma açıldı.

Maman, polislerin son dönemde kendisini sık sık arayarak hakkında soruşturma açıldığını ve ifade vermesi gerektiğini söylemesi üzerine hakkında ne kadar soruşturma olup olmadığını öğrenmek istedi. Basın savcılığından hakkında 25 ayrı soruşturma açıldığını öğrendi.

Maman, “Ben Twitter hesabını gazeteci olarak aktif bir şekilde kullanıyorum. Attığım tweetlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yönelik hiçbir hakaret bulunmuyor. Yazdıklarımın tek amacı sadece Erdoğan’ın açıklamalarını ve tavırlarını eleştirmek. Yasada Cumhurbaşkanını eleştirmek suçtur diye bir tanım varsa evet suçluyum. Susturmak ve konuşturmamak için soruşturma yağmuruna tuttular.” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın hakim ve savcılar hakkında yaptığı ‘tutuklamalar sürecek’ şeklindeki açıklamasının hemen ardından HSYK’nın harekete geçtiğini hatırlatan Maman, “Bu hukuk devletlerinde olmayan bir uygulama. Eğer hukuk devletini savunuyorsanız, bunu bir gazeteci olarak eleştirmek de benim ve her vatandaşın görevidir. Şahsen bu davalar ve soruşturmalar beni zerre korkutmuyor. Her Erdoğan kelimesi kullandığım paylaşıma soruşturma açmışlar. Cumhurbaşkanına hakaretten hakkınızda soruşturma açılması için Erdoğan kelimesini kullanmanız yetiyor. Bu hukuk devletlerinde olmayan bir uygulama. Aynı zamanda Türkiye’de basın ve ifade özgürlüğünün zerresine bile tahammül edemediklerinin de göstergesidir. Meydanlarda ve havuz gazetelerinde insanlara etmedik hakaretler bırakmayanların en ufak bir eleştiriye bile soruşturma açtırmaları da ayrı bir komedi.” diye konuştu.

Hakimlerin kararlarından dolayı tutukladığı bir ülkede gazetecilerin düşünce ve ifade özgürlüklerine soruşturma açılmasının ülkenin hangi rejimle yönetildiğini de gösterdiğini vurgulayan Maman, “AİHM’de siyasetçilerin en ağır eleştirilere katlanma yükümlülükleri olduğuna dair sayısız emsal karar var. Ancak Türkiye’de en küçük eleştiriye bile anında dava açılıyor.” ifadelerini kullandı.

MAMAN’IN SORUŞTURMA AÇILAN TWEETLERİNDEN BAZILARI

“Erdoğan bugün tutuklatacağı Savcılardan sonra Türkiyenin en büyük yolsuzluk, rüşvet soruşturmaları olan 17/25 Aralık Savcılarını tutuklatacak”

“Erdoğan:"Yasalar zalim bir sultanın elindeyse oradan zulüm doğar." Hakim Özçelik'in doktor eşinin işten atılmasını Erdoğan özetlemiş”

“Erdoğan'ın açtırdığı bütün soruşturmalarda Gülen'in sohbetleri delil diye dosyaya konuluyor. Bu delil olmaz ama belli ki Gülen sussun istiyor”

“Erdoğan: "Devletin parasıyla meydanlara çıkıyorum" dedi bugün. Hukuka hesap verirken bu itirafından dolayı da sorumlu tutulacak.”

“Alevi Hakim sözüne tepki verenler neden Erdoğanın tutuklattığı her polis,yargıç,devlet görevlisine,delil olmadan cemaatçi yaftası koyuyor?”

“Hakim Mustafa Başer, Erdoğan'ın beğenmediği bir mahkeme kararına imza attığı için tutuklandı. Türkiyede bu bir ilk oldu.”

(1 Mayıs için atılan) “Adam resmen İstanbulda bugün sıkıyönetim ilan etti, hala bunu görmeyip yaşananlara Cemaat-AKP-Erdoğan kavgası olarak görenler var. Saflar”