Samsun İl Emniyet Müdürlüğü cami önlerinde dilenen mültecilerin toplanmasını haber yapmak amacıyla görüntü çeken stajyer muhabirlerin çektikleri görüntüleri tehdit ederek sildirdiği iddia edilen polisler hakkında soruşturma başlattı.

Olay, geçen Cuma günü İlkadım ilçesindeki Büyük Cami önünde meydana geldi. Polis ekipleri cami önlerinde dilenen mültecileri bölgeden uzaklaştırmak için toplamaya başladı. Polis aracına binmek istemeyen ve kaçan mülteciler ise zor kullanılarak götürüldü. Bu sırada cami önünden geçen yerel bir gazetede stajyer muhabirlik yapan öğrenciler olayı görüntülemeye başladı. İddiaya göre, mültecileri zorla götürmeye çalışırken görüntülendiğini anlayan sivil ve resmi kıyafetli polisler çekim yapan stajyer muhabirlere sert bir şekilde müdahale ederek çektikleri video görüntülerini tehdit yoluyla korkutarak sildirdi.

Olayın duyulmasının ardından Samsun’daki gazeteci örgütleri birbiri ardına kınama mesajı yayımladı. Mesajların gazetelerde yayınlanması üzerine Samsun İl Emniyet Müdürlüğü’nden bugün yapılan açıklamada şöyle denildi: “'Polislerin tehdit ile stajyer muhabir öğrencilerin yapılan mülteci operasyonuna ait video görüntülerini sildirmesine tepki gösterdi' içerikli yazı ile ilgili Emniyet Müdürlüğümüzce gerekli araştırma ve incelemeler başlatılmıştır.

Teşkilatımız; hoşgörüye, sağduyuya ve insan sevgisine dayanan tutumu, insan hakları, evrensel değerler ve hukuka saygı konusundaki duyarlı yaklaşımları ve yasaların kalkanı olma bilinciyle vatandaşına hizmet etmektedir. Polis-halk ilişkileri konusunda temel çıkış noktamız; insan ve insan haklarına saygıdır. Her şeyin en iyisine layık olduğuna inandığımız halkımızla ilişkilerimiz, prensiplerimiz ve bu prensipler doğrultusunda verilen hizmetlerde standart uygulamalar konusunda personelimiz sürekli hizmet içi eğitimlerden geçirilmektedir. Ayrıca; hizmet içerisinde veya dışarısındaki tutum ve davranışlarıyla resmi sıfatının saygınlığı ve güven duygusunu sarsacak eylem ve davranışlarda bulunduğu tespit edilen personelimizle ilgili gerekli cezai işlemler uygulanmaktadır.”