TBMM’de görüşülmeye devam edilen ‘İç Güvenlik Paketi’ muhalefet partileri karşı karşıya getirdi. Meclis’te grubu bulunan muhalefet parti temsilcileri birbirlerini yasa tasarısına karşı yeterince muhalefet etmemekle suçladı.

TBMM Genel Kurulu’nda CHP Grubu'nun, Genel Kurulun sabah saatlerine kadar çalıştırılmasına itiraz ederek akşam saat 19.00’a kadar çalışılması önerisi görüşülürken muhalefet partileri tartışma çıktı. Meclis’te grubu bulunan CHP, MHP ve HDP’li vekiller, birbirlerini iktidara karşı yeterince muhalefet etmemekle suçladı. CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, “Size samimi bir çağrı yapıyoruz: Bu şekilde, sabah 5'lere kadar Meclis çalıştırmak zaten hem, en basit tabiriyle, insan haklarına da aykırı, çok yanlış. Ruh sağlığı bozuluyor insanların, gereksiz sıkıntılar çıkıyor burada. Gelin, bunlara gerek yok, samimi, yapıcı bir el uzatıyoruz ana muhalefet partisi olarak. Parlamento ikliminin yumuşamasına herkesin ihtiyacı var. Ben burada, tabii, MHP ve HDP grup başkan vekillerine de işin doğrusu çok görüyorum. Yani muhalefetin görevlerinde bu kanunla ilgili
olarak zaman zaman aksamalar olduğunu, yaptıklarını da düşünüyorum.” diye konuştu.

MHP’Lİ GÜNAL: BİZ GÖREVİMİZİ YAPIYORUZ

Sataşma var diyerek söz isteyen Mehmet Günal “Sayın Altay "zaman zaman…" dedi ama biz görevimizi yapıyoruz. Milliyetçi Hareket Partisi olarak bu kanunun neresine karşı olduğumuzu, içerisinde kullandığınız bonzai gibi, peçe gibi şeylerin zaten kanunlarda mevcut olduğunu, Terörle Mücadele Kanunu'nda mevcut olduğunu, bu kanun içerisinde temel özgürlükleri, hakları yasaklayan; idarecilere, valiye, kaymakama bütün özgürlükleri kısıtlama, hâkim, savcı yerine geçme yetkisi veren; polis teşkilatını yok eden, Jandarmayı yok eden, bir süre sonra federal bir yapının altyapısını oluşturarak Jandarma Komutanını dahi valinin atamasına cevaz veren düzenlemeler var. Onun için ben Cumhuriyet Halk Partisi grup başkan vekilinin söylediği şey gerçek dışıdır. Sayın Altay'ın diğer söylediğine katılıyorum yani MHP Grubuyla ilgili söylediklerini kendisine iade ediyoruz ama çalışma düzeniyle ilgili, verilen önergeyle ilgili hakikaten bu işi bir gözden geçirmek gerekiyor.” dedi.

HDP’Lİ ZOZANİ: CHP YARIM SAAT DAHA DİRENÇ GÖSTERMİŞ OLSAYDI...

HDP’li Adil Zozani ise Engin Altay’a şu sözlerle tepki gösterdi: “21 Şubat günü tüm Türkiye kamuoyu, HDP Grubunun, burada AKP Grubunun despotik yöntemlerle uygulamaya çalıştığı yasama çalışmalarına karşı nasıl direnç gösterdiğini yedi saat boyunca gördü. Cumhuriyet Halk Partisi eğer 21 Şubat günü yarım saat daha direnç göstermiş olsaydı, çekilmeseydi, kürsü hevesine kapılmamış olsaydı biz bugün daha iyi bir noktada olurduk bu yasaya karşı.” dedi.

ENGİN ALTAY: CHP, BU YASAYA BAŞINDAN BERİ KARŞI ÇIKTI

Engin Altay tekrar söz alarak “Halkların Demokratik Partisi sözcüsü, bu kanuna kamuoyunun büyük çoğunluğu karşı olduğu için bizi kamuoyunda bu kanunun geçmesine gereği kadar direnç göstermemekle itham etti. Cumhuriyet Halk Partisi bu yasaya başından beri, gerek komisyon aşamasında gerekse Genel Kurulda gereği gibi karşı çıkmaktadır. Halkların Demokratik Partisini, biz, komisyonda, Cumhuriyet Halk Partili üyeler, yeteri kadar mücadele ederken keşke görebilseydik de, bu yasa, bu Genel Kurula bu şekilde belki gelmezdi diye de düşünüyorum. Ancak bu konuda metot olarak, Milliyetçi Hareket Partisinin metodu farklıdır, ki bana göre pasif bir metottur Milliyetçi Hareket Partisinin metodu, doğru bir metot değildir.” diye cevap verdi.

MHP’Lİ TÜRKOĞLU: CHP’NİN 'MHP PASİF' NİTELEMESİNE KATILMAK MÜMKÜN DEĞİL

Bu sözler üzerine MHP’den Hasan Hüseyin Türkoğlu söz alarak “u, biraz sonra müzakere etmeyi düşündüğünüz tasarıyla ilgili olarak Cumhuriyet Halk Partisi Grup Başkan Vekili Sayın Engin Altay, Milliyetçi Hareket Partisinin bu konudaki tavrıyla ilgili, tarzıyla ilgili "pasif" nitelemesinde bulundular. Bu nitelemeye katılmak mümkün değil. Bu tasarı Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine, (1/995) sayısı ile Komisyona geldiği günden itibaren Milliyetçi Hareket Partisinin iki Komisyon üyesi olarak, Muğla Milletvekili Sayın Mehmet Erdoğan ve ben aralık ayının başından bu yana hem esas Komisyonda hem da alt komisyon üyesi olarak ayrıca ben olabildiğince Milliyetçi Hareket Partisinin bu konudaki değerlendirmelerini hem kamuoyuyla hem Komisyon üyeleriyle hem de tasarı sahibi Hükûmetle paylaştık ve fikirlerimizi beyan ettik.” diye konuştu.