Sosyal Demokrasi Vakfı’nın (SODEV) öncülüğünde toplanan sanatçı ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) ve Halkların Demokratik Partisi’ne (HDP) AK Partisiz hükümet kurmaları için çağrıda bulundu. SODEV Başkanı Erol Kızılelma, “Muhalefet partilerine, Türkiye’nin kurtuluşu için AKP’yi suçlarıyla yalnız bırakma ve AKP’nin 13 yıldır yaptığı tahribatı giderici bir onarım sürecinde birlikte hareket etme sorumluluğunu hatırlatmak istiyoruz.” dedi.

Taksim Hill Otel'de düzenlenen programa çok sayıda sanatçı, akademisyen, gazeteci ve sivil toplum kuruluşu temsilcisi katıldı. Programda, AK Partisiz bir hükümet kurmaları yönünde muhalefete ortak çağrı yapıldı.

İMAMBAKIR ÖKÜŞ: İKİNCİ YARIDA AKP'DEN HESAP SORMA OLACAK

Programda konuşma yapan Yazar İmambakır Üküş, “ Bu seçimde tek parti iktidarını kurmak isteyenler kaybetmiştir. Buna karşı çıkan halk kazanmıştır. Bu seçimin en önemli özelliği seçmenin iki noktada tavır koymasıdır. Bir, başkanlık hevesine son vermiştir, iki AKP’nin 13 yıllık iktidarına son vermiştir. Sandıkta yenilen ve düşen AKP’yi hiç bir partinin yeniden iktidara taşımaya hakkı yoktur. Bu seçimlerde AKP’yi ve diktatörlük hevesini yerle bir edeceklerini söyleyen üç partinin de verdiği bir sözdür. Bu üç parti AKP ile koalisyon kurmayacağız diye seçmenden oy istedi. Seçmen AKP’yi yalnız bırakmak için iktidardan indirdi. Bizim üç partiden isteğimiz sözünü tutması. AKP ile koalisyon kurmamasıdır. AKP’nin seçimde dediği bir şey var ‘ikinci yarı başlıyor’ diye. Evet birinci yarıda rüşvet, yolsuzluk, gençlerin ölümü, hukuka baskı ve kamunun bütün imkanlarını yandaşlara peşkeş çekme vardı. İkinci yarıda da AKP’den hesap sorma olacak.” şeklinde konuştu.

Karanlık bir tünelden çıkarak bu günlere gelindiğini vurgulayan Sanatçı Bedri Baykam ise, “ Ağır bir baskı rejimi, hırsızlık, yolsuzluk, hanedan ve şiddetten gençlerin ölümü gibi Türkiye karanlığın her yüzünü gördü.” açıklamasını yaptı.

ÖMER FARUK AĞAOĞLU: TEK YOL HUKUK VE DEMOKRASİ

Halkın sandıkta çok net bir mesaj verdiğini aktaran eski YARSAV Başkanı Ömer Faruk Ağaoğlu da şunları dile getirdi: “ Halkın vermiş olduğu mesaj AKP’yi iktidarda istemediği mesajıdır. Bunu ortaya koyarken hepimizin tartışmasız sahiplendiği cumhuriyetin nitelikleri çerçevesinde bütün siyasi partilerin birlikteliğini de istemiştir. Bu süreçten çıkışın tek yolu vardır hukuk ve demokrasi. Ama baktığımızda hukuk ne hale gelmiştir? Demokrasi ne hale gelmiştir? Şimdi sadece çıkış hukuk ve demokrasi olduğuna göre AKP ile kol kola olmak AKP’nin hukuku içerisinde devam etmek demektir.”