Balıkesir Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (SMMMO) Başkanı Metin Yalçın, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK), muhasebecilere yaptırdığı anketler sebebiyle artık işlerini yapamaz geldiklerini söyledi. Yalçın, "İşlerimiz her geçen yıl daha da artıyor. Meslek mensupları ve çalışanları olarak, kurumların adeta bedava memurları durumuna düştük." dedi.

Balıkesir TÜİK Bölge Müdürlüğü binası önünde toplanan SMMMO üyeleri, duruma tepki gösterdi. "TÜİK anketörü değiliz" yazılı pankart açan muhasebeciler, slogan atarak uygulamayı protesto etti. Ayrıca "Memleketin her şeyini biz bilmiyoruz", "Sizin sayınız, bizim canımız var", "Anketör olmak için ruhsat almadık", "Paralı parasız angaryaya hayır" yazılı dövizler de açtılar.

Burada konuşan Balıkesir SMMMO Başkanı Yalçın, TÜİK tarafından emeklerinin değersiz sayıldığını söyledi. Meslek camiası olarak müşterilerinin isteklerini bedelsiz yapmadıklarını belirterek, "Müşterilerimizle yapacağımız işleri belirleyen bir sözleşme dahilinde iş ve işlemleri yürütüyoruz. Memleketin E-devlet projesi için kamuda istihdam yaratmak yerine, memur çalıştırmak yerine, meslek mensuplarımız veri operatörü yapılmak isteniyor." dedi. TÜİK yöneticilerin göreve çağıran Yalçın, meslek mensuplarının ürettiği bilgilerin devlet kurumlarıyla paylaşım takvimini gözönüne alarak, iş takvimini yeniden planlamalarını talep etti. Kendilerinden istenen bilgilerin tamamının, diğer kurumların veri ambarında mevcut olduğuna dikkat çekerek, "Ülkenin geleceğini planlamak iddiasında olan kuruma, bizden önce diğer kurumlar yardımcı olmalı ve bilgilerini TÜİK'e açmalı. Bu bilgileri harmanlayacak bir yazılım üretmeliler." ifadelerini kullandı.

Oda üyeleri, basın açıklamasının ardından bir süre alkışlarla durumu protesto etti, daha sonra da olaysız şekilde dağıldı.