Bursa’da, 39 yıllık Muhtar İsmail Tamuroğlu, yıllardır muhtarlık olarak kullandığı Tarihi Irgandı Çarşılı Köprüsü’ndeki ofisinden, Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nce çıkartıldı. Mahalle halkının yardımıyla eşyaları dışarı çıkartan Muhtar Tamuroğlu, sokak ortasına kurduğu şemsiye altında muhtarlık hizmeti verdi. Yaşananlara anlam veremeyen mahalle sakinleri de şaşkın.

Dünyanın sayılı çarşılı köprülerinden Tarihi Irgandı Çarşılı Köprüsü’nde, yaklaşık 13 yıldır hizmet veren Kayhan Mahalle Muhtarlığı, Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nce ‘kira verilmiyor’ gerekçesiyle boşaltılmak istendi. Geçen hafta Kayhan Mahalle Muhtarı İsmail Tamuroğlu’na tebligat gönderen yetkililer, bugün öğeden sonra muhtarlığa gelerek ofisin boşaltılmasını istedi. Mahalle sakinlerinin yardımıyla muhtarlık ofisini boşaltan Tamuroğlu, malzemeleri sokak ortasına koyarak vatandaşlara şemsiye altında hizmet vermeye başladı.

Yaşananları şaşkınlıkla karşılayan Kayhan Mahallesi Muhtarı İsmail Tamuroğlu, şunları kaydetti: "Muhtarlığımızın yeri Vakıflar Bölge Müdürlüğü’ne ait olduğu için geçen hafta bana bir tebligat geldi, boşaltmamı istediler. Ben de bugün boşaltmak mecburiyetinde kaldım. Bu işi sokakta yürüteceğim. Osmangazi Belediyesi bana bir yer vermeli. Vakıflar’a kira ödemediğim için. Ben, devleti temsil ediyorum, ben nasıl kira vereyim. Hiçbir muhtar kira vermiyor ki ben nasıl vereyim. Cumhurbaşkanımızın bir sözü var. Fakat bunu uygulayan yok. Kış günü bu muhtarlığımı nerede yürüteceğim. 39. senem bu sene. Burası Osmangazi Belediyesi’ne aitti sonra Vakıflar Bölge Müdürlüğü’ne 2011 senesinde geçti, sonra kira istediler. Ticarethane gibi benden de kira istiyor. Normal kira isteseler vereceğim ama. 135 muhtarlık var Osmangazi ilçesinde. Sokakta yürütmeye çalışacağız. İmkanımız olduğu müddetçe. Cumhurbaşkanımız ‘Muhtar, seçilmiştir, muhtar validen kaymakamdan daha üstün olduğunu söylüyor, seçildiği için kaymakam atamayla geliyor’ diyor. Vakıflar Bölge Müdürlüğü’ne geçince ücret talep etmeye kalkıştı. Muhalif değilim, kimseye karşı ama demek ki böyle lüzum görmüşler. Emir büyük yerden geliyor biz de emre uyuyoruz. Planımız sokakta devam ettirmek. Belediye başkanımız yardımcı olup yer gösterirse teşekkür edeceğim."

Kendisini telefonla arayan yetkililere, geçen hafta kendisine ulaşan tebligatla ilgili olarak ilçe ve büyükşehir belediye başkanlarıyla AK Parti yöneticilerini bilgilendirdiğini söyledi. Tamuroğlu’na destek amacıyla boşaltılan muhtarlık ofisine gelen Osmangazi Muhtarlar Derneği Başkanı Sait Ergen ise "Kayhan Mahalle Muhtarlığımız, Vakıflar Bölge Müdürlüğü’ne ait. Kirayla ilgili sorun söz konusu oldu. Gönlümüz istemez böyle bir olayın olduğunu, fakat böyle bir tahliye söz konusu. Şu anda muhtarımız dışarıda hizmet verecek. Başkanlarımızla görüşmeler sürüyor. Sonuçta muhtarımıza bir yerin tahsis edilmesini arzu ediyoruz. 2 binli yıllarda böyle bir şeye anlam veremedik. Burada kasıt olmadığını düşünüyorum." dedi.

Evrim Erk isimli mahalle sakini kadın da şunları söyledi: "Muhtarımıza destek vermeye geldik. Halka hizmet edilen bir yer burası, ayıp değil mi? Adalet mi bu? Ne yapmaya çalışıyorlar, anlamıyoruz. Muhtarlığımızı boşaltıyorlar, nereye gideceğiz, ne yapacağız bilmiyorum. Adalet istiyoruz. Şaşkınız, bunu yapanlar utansınlar."

"BU, DEVLETİN AYIBIDIR"

Zeki Saygılı isimli mahalle sakini de muhtarlığın boşaltılmasını eleştirdi. Saygılı, "Köprü yapılırken, projeye muhtarlık hizmet binası diye konulmuştur. Burası yıllardır hizmet veriyor. Muhtardan kira istiyorlar. Muhtar burada halka hizmet ediyor. Seçilmiş. Dolayısıyla devletin burada kira istemesini uygun bulmuyoruz. Yetkilileri uyarıyoruz, mahalle halkına muhtar nerede hizmet verecek. Sayın Valimizden, belediye başkanımızdan yardım bekliyoruz. Muhtarlık ticaret yapılan bir kuruluş değil ki halkın oyuyla seçilmişti. Muhtar bu kirayı cebinden mi ödeyecek. Muhtardan kira istemek devletin ayıbıdır." diye konuştu.

Muhtar Tamuroğlu’na tuttukları tutanağı imzalatan yetkililer, muhtarlıktan ayrıldı. Muhtar Tamuroğlu ise gelen vatandaşlara sokakta hizmet vermeye başladı.