Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinde okul müdürünün darp edildiği iddiası üzerine ilçede faaliyet gösteren sendikalar basın açıklaması yaparak olayı kınadı. İddialara göre, ilçeye bağlı 45 kilometre uzakta bulunan Dalkaya Okul Müdürü Muhammed Kalaylı’nın taşımalı eğitim yüzünden tartıştığı, tartışma sonrası muhtar Celal G. tarafından darp edildi. Darp sonrası Siverek’te görev yapan Türk Eğitim Sen, Eğitim-Sen, Eğitim Bir-Sen, Özgür Eğitim Sen, TEÇ Sen şube temsilcileri okul bahçesinde yaptıkları basın açıklaması yaptı.

Eğitim Bir-Sen Şube Başkanı Fikret Aslanparçası tarafından okunan açıklamada şu bilgilere yer verildi: "21.04.2015 tarihinde ilçemize bağlı Dalkaya köyünde taşıma ile öğrenci getirmesi gereken Yenice Köyü Muhtarına ait taşıma aracı, öğrenci taşımak yerine öğrenci servis aracıyla köy postası yaptığı için alması gereken günlük yevmiye haksız kazanç sağlamaması adına tarafına ödenmemiş olup okul müdürümüz Muhammed Kalaylı tarafından günlerinde kesinti yapılmıştır. Okul müdürümüz haksız kazançla devletimizi zarara uğratacak bu eyleme izin vermediği için ilgili köyün muhtarı tarafından kendi makam odasında ağır hakarete maruz kalmış ve darp edilmiştir. Öğretmen arkadaşımız aynı gün darp raporu alıp savcılığa suç duyurusunda bulunmuştur. Biz eğitim sendikaları olarak öncelikle; hiçbir iş yapmadan devleti dolandırıp haksız kazanç elde etmek isteyen Yenice Köyü muhtarına karşı, gördüğü hakarete ve şiddete rağmen, hakkı ve hukuku savunmaktan bir an bile tereddüt etmeyen okul müdürümüz Muhammed Kalaylı’yı sonuna kadar desteklediğimizi belirtiyor yapılan bu çirkin saldırıyı şiddetle kınıyor ve öğretmen arkadaşımıza geçmiş olsun diyoruz."

Öğrencisini eğitmek ve topluma kazandırmaktan başka hiçbir amacı olmayan öğretmenlerin, hemen hemen her gün ülkenin değişik yerlerinde saldırılara maruz kaldığı vurgulanan açıklamada daha sonra şu ifadelere yer verildi: "Ne yazık ki bu saldırılar bazen ölümle bazen yaralanmayla ya da telafisi olmayan sonuçlara neden olabiliyor. Bu olay da bize göstermiştir ki, bugüne kadar gerek öğretmenlerimizin karşılaştığı gerekse toplumun genelinde gözlemlediğimiz şiddet olayları, eğer gerekli önlemler alınmazsa, ilk olmadığı gibi son da olmayacaktır. Ancak bazıları öğretmeni hepten sahipsiz zannediyor. İlçemizde daha öncede meydana gelen ilçe milli eğitim müdürümüzü dahi darp eden zihniyetin aynısı okul müdürümüzün başına gelmiştir. Yasalarımızın bu konuda, söz konusu öğretmen olunca yetersiz kalması ve eğitim çalışanlarımızın maruz kaldığı darp olaylarında darp eden cahil ve kişiliksiz şahısların kanunlar çerçevesinde polis, asker, yargı mensupları gibi devlet memurlarına yapılan şiddet eylemleri neticesinde verilen caydırıcı cezalar gibi ceza almadan hemen serbest bırakılmaları bu tür olayların ardı arkasının kesilmeyeceğinin bir göstergesi olup bizleri derinden üzmektedir. Bu konuda talebimiz, eğitim çalışanlarına şiddet uygulayan kişilerin, kanunlardan paylarına düşen cezaları en ağır şekilde almalarıdır. Özelde karşılaştığımız bu olayda ise öğretmenimizi darp eden adı geçen şahsın devleti dolandırmaya çalıştığı ve buna engel olmaya çalışan devlet memurunu darp ettiği tespit edildiğinden dolayı kamu kurumlarınca yapılan ihalelerden men edilmesi ve gerekirse böyle iğrenç bir zihniyetli kişinin bir yerleşim birimini temsil etme kapasitesi kanaatimizce bulunmadığından temsil yetkisinin elinden alınmasıdır."

Okullarda öğretmenin etkinliğinin son yıllarda çok azaltıldığı, öğretmenler ve eğitim çalışanlarının etkisizleştirildiği ve yetkisizleştirildiği de vurgulanan açıklama; "Eğitim sendikaları olarak okulların güvenli ve şiddetten arındırılması için MEB' in üzerine düşen görevi yapması, öğretmen ve öğrencilerin bu tarz olaylara maruz kalmasının önüne geçmesi gerekmektedir. Öğretmen olarak can korkumuz olmadan her yerde görevimizi yapabilmek istiyoruz. Şiddetin meşrulaştırıldığı, koşullarının olumsuz olduğu bir ortamda öğretmenin verimli olmasını, çaba göstermesini beklemek hata olacaktır. Bu tarz olaylarla karşılaştığımız sürece de tüm eğitim çalışanları olarak ortak tavır almaktan da kaçınmayacağımızı belirtmek istiyoruz” denildi.

Okul Müdürü Kalaylı'nın Siverek Devlet Hastanesinden darp raporu aldı. Olaya ilişkin soruşturmanın devam ettiği belirtildi.