Almanya'nın Dresden şehri yakınlarında bulunan Freital mülteci yurdu önündeki protesto ve karşıt gösteriler her akşam devam ediyor. Olaya müdahil olan Saksonya Başbakanı Stanislaw Tillich, yurdu ziyaret ederek mültecilerle görüştü. Tillich, mültecilere yönelik sözlü saldırılara değinmemesi dikkat çekti. Diğer taraftan ise AB liderleri mülteci paylaşımında kota belirleyemedi.

Saksonya Eyaleti Başbakanı Stanislaw Tillich (CDU), günlerdir protesto ve gösterilerin yapıldığı Freital’deki mülteci yurdunu ziyaret etti. İltica başvurusunda bulunan mültecilerle de görüşen Tillich, “Mültecilere insan onuruna yakışır bir barınma yeri için çabalayan belediye başkanı ve kaymakamlara karşı tehdit, kışkırtma ve şiddet hiçbir şekilde kabul edilemez.” diyerek, yasal yaptırımların uygulanacağını vurguladı. Bilindiği gibi, İslam karşıtı Pegida’nın kalesi olarak da bilinen Freital’de iltica başvurusunda bulunanların barındığı eski otelin önünde her akşam protesto gösterileri düzenleniyor.

Polis ise mülteci yurdu destekçileri ve karşıtları arasında olay çıkmaması, yurda herhangi bir saldırı yapılmaması için yoğun tedbir almış durumda. Federal Adalet Bakanı Heiko Maas da Freital’deki mülteci yurdu önündeki gelişmelerden dolayı endişelerini dile getirdi. Mültecilere karşı kışkırtmalara son verilmesini talep eden Maas, endişe ve asılsız önyargıların diyalog yoluyla bertaraf edilmesi gerektiğini belirterek, “Yabancılara karşı olumsuz atmosfer oluşturarak halkı kışkırtanlara karşı kararlılıkla karşı çıkmamız lazım.” dedi.

AB LİDERLERİ MÜLTECİ KONUSUNDA KOTA BELİRLEYEMEDİ

Diğer taraftan ise, Avrupa Birliği (AB) Zirvesi’nde toplanan üye ülkelerin yöneticileri, mültecilerin dağıtımı konusunda fikir birliği sağlayamadı. Avrupa ülkelerinden gelen tepki üzerine, Yunanistan ve İtalya’da bulunan 40 bin mültecinin kendi aralarında dağıtımı konusunda sabit kota belirlenemedi. Bunun yerine gönüllülük esasına dayanan formül üzerine anlaşma sağlandı. Almanya Başbakanı Angela Merkel, tüm üye ülkelerin mülteci alacağına dair söz verdiğini aktardı. Ancak İngiltere, Macaristan ve Bulgaristan mülteci dağıtımına dahil edilmedi.

AB liderleri ayrıca 20 bin mülteci daha alınmasını kararlaştırdı. Bunların büyük kısmının ise Suriye’den kaçan mültecilerden oluşması bekleniyor.