Hannover Başsavcılığı, gözaltındaki Afgan ve Fas uyruklu iki mülteciye işkence yaptığı iddiasıyla Federal Polis Teşkilatı’nda görevli bir memur hakkında soruşturma başlattı.

Başsavcı Thomas Klinge soruşturma başlattıklarını doğrulayarak, “Memurun evinde arama yapıldı” dedi. Memurun işkence sırasında çektiği fotoğrafları ‘WhatsApp’ aracılığıyla paylaştığı bildirildi.

Almanya’da mültecilere yapılan işkence, kaldıkları yurt ve binalara yapılan saldırıların ardı arkası kesilmiyor. Kuzey Almanya Radyo Televizyon Kurumu-NDR’in haberine göre Aşağı Saksonya’nın başkenti Hannover’de Afganistan ve Faslı iki mülteciye gözaltında oldukları sırada işkence yapıldı.

Hannover Başsavcılığı olayla ilgili Federal Polis Teşkilatında görevli bir polis memuru hakkında soruşturma başlattı. Hakkında soruşturma başlatılan polisin işkence sırasında mültecilerin fotoğraflarını çekerek ‘WhatsApp’ aracılığı ile yapılanları internet üzerinden övünerek anlattığı ve sosyal medyada paylaştığı bildirildi.

Mültecilerden birinin 19 yaşında Afgan uyruklu olduğu ve polis karakolunda gözetim altında tutulduğu sırada boğazı sıkılarak ve elleri bağlı olarak karakol koridorlarında sürüklendiği iddia ediliyor. İkinci olayda ise polisin ‘Duldung’ statüsünde oturumu olan 19 yaşındaki Faslı mülteciye bu durumundan dolayı hakaret ettiği ve bozulmuş domuz eti yedirdiği ile suçlanıyor.

Bir ihbar üzerine başlatılan soruşturmayı doğrulayan Hannover Başsavcısı Thomas Klinge, çok geniş çaplı bir inceleme başlattıklarını bildirdi. Hakkında suçlama bulunan polisin evinde yapılan aramada bir silah bulunduğunu ifade eden Klinge, “Silahın ruhsatlı olup olmadığını inceliyoruz. Aynı şekilde iddiaların doğru olup olmadığını, başka memurların iki ayrı olayda suça karışıp karışmadıklarını inceliyoruz. Diğer memurların olayı bildikleri halde paylaşmadıkları bilgisi var mı, buna bakıyoruz. Her şeyi detaylı bir şekilde araştırıyoruz. Henüz işkence gördüğü iddia edilen mültecilerin ifadelerini almadık. İfadelerde alınınca her şey netleşir.” dedi.

Federal Polis Teşkilatı ise polisin hala görevde olup olmadığı şeklindeki soruyu, “Böyle durumlarda savcılığa intikal eden olaylarda soruşturma sonuçlanana kadar hiçbir açıklama yapmıyoruz.” şeklinde cevapladı.

Aşağı Saksonya Göçmenler Sorumlusu Doris Schröder-Köpf ise “Olayların sunumu çok korkunç bir kabalık ve zulüm olduğunu gösteriyor. Eğer iddialar doğruysa, tüm gerçekler ve arka plandaki gelişmeler ortaya çıkarılmalı.” açıklamasında bulundu.

Yeşiller Aşağı Saksonya Eyalet milletvekili Belit Onay ise olayın bir an önce aydınlatılması gerektiğini kaydetti. “İddialar doğruysa bu tamamıyla bir skandaldır” diyen Onay, “Mülteci gençler sığındıkları ülkede insanlığa sığmayan bir saldırıya maruz kalmışlardır. Bu iğrenç olay derhal aydınlatılmalıdır.” dedi.

Polis ve güvenlik birimlerinde yaşanan ırkçı olayları gündeme alacaklarını bildiren Onay, “Aylar öncesinden İslam düşmanlığı ve ırkçılıkla ilgili hazırladığımız önerge maalesef yeniden güncellik kazandı. Bu işin peşini bırakmayacağım.” dedi.