Demokratik Bölgeler Partisi(DBP) Muş İl Teşkilatı, Muş E Tipi Kapalı Cezaevinde kadın siyasi tutsaklara yönelik sözlü hakaret, taciz ve üst araması nedeniyle erkek siyasi tutsakların başlattığı eylemlere destek amacıyla eylem yaptı.

DBP Muş İl Teşkilatı üyeleri, Muş E Tipi Kapalı Cezaevi’ne kadar yürüyüşlü eylem yaptı. DBP’liler sloganlar eşliğinde cezaevi önünde toplanarak basın açıklamasında bulundu. ‘Siyasi tutsaklar onurumuzdur’ sloganlarının atıldığı basın açıklaması metnini Tutuklu Aileleri ile Dayanışma Derneği(TUHAD-DER) Muş Temsilcisi Hakan Özcan okudu. Cezaevindeki görevli başçavuşun askerlerin gözü önünde kadın siyasi mahkumu aramak istediğini belirten TUHAD-DER Temsilcisi Özcan, yine bayan mahkumun spora giderken spordan sorumlu memur tarafından sözlü ve fiziki tacize uğradığını söyledi.

CEZAEVİNDE TUTSAKLAR EYLEM BAŞLATTI

Kadın tutsaklara yönelik kötü muamelenin duyulması üzerine erkek tutsakların çeşitli eylemler başlattığını iddia eden Özcan, şunları söyledi: "Olayın siyasi erkek tutsaklar tarafından duyulması üzerine yaşanan olaylarda tutsaklar gardiyanlarca fiziki şiddete maruz kalmıştır. Ağır hasta olan Cihan Yaşar’ın da darp edildiği öğrenilmiştir. Özellikle son günlerde gündemde olan iç güvenlik paketine paralel olan cezaevleri iç güvenlik paketinin yasalaşmadığı halde uygulanmalarına başlanmıştır. Buna somut örnek olarak kadın ve erkek tutsaklara fiziki şiddet uygulaması, spor ve üç kişilik hakların ihlal edilmesi, kelepçeli tedavi, kadın tutsakların jandarmalar tarafından aranmak istenmesi ve telefon haklarının kısıtlanmasıdır. Buna dönük olarak siyasi tutsaklar kapı vurma, yemek almama, sayı geciktirme ve ortak alan boykotuna başlamıştır. Bu sorunların çözülmemesi halinde eylemlerin daha radikalleştirileceği belirtilmiştir. Ayrıca daha önce Muş Kapalı Cezaevinde aslı astarı olmayan telefon ve silah iddiası ile siyasi tutsaklara yönelmişlerdir. Yukarıda belirtmiş olduğumuz yönelimlerin tümü provokasyonlara yöneliktir. Biz yaşanan bu baskı ve sindirme politikalarını kınayarak Muş halkı olarak siyasi tutsakların yanında olduğumuzu benimsiyoruz."

Yapılan basın açıklamasından sonra sloganlar atıldı. DBP’liler daha sonra cezaevindeki tutsakların slogan atmasıyla tel örgülülerin yanında toplanarak marş okuyup destek verdi.