Edirne’ye gelen yüzlerce Musevi, atalarının mezarı başında dua etti.

15. yüzyılda İspanya ve Portekiz’de büyük zulümlere maruz kalan Safarad Yahudileri, II. Bayezid’in çıkardığı fermanla Osmanlı topraklarına kabul edildi.
Osmanlı devletinin farklı bölgelerine kabul edilen Yahudilerin bir bölümü de Edirne’ye yerleştirildi. Zaman içerisinde sayıları 20 bini bulan Yahudiler, yüzyıllar boyunca Osmanlı hakimiyetinde huzur ve güven içerisinde yaşadı. Özgür bir şekilde yaşamlarını sürdüren Yahudiler, ibadetlerini ve dini törenlerini yapmak için Edirne’de 13 civarında farklı büyüklükte sinagog inşa etti. Şehirde yüzyıllar boyunca yaşayan Yahudilerin bir de kendilerine ait ayrı bir mezarlığı bulunuyordu.
Hayatlarını kaybeden Yahudiler, Atatürk Bulvarı civarında bulunan Maşatlık adı verilen mezarlığa gömülüyordu. Birinci Dünya ve Balkan Savaşları sonrasında Yahudi toplumu Edirne’den göç etmeye başladı. Musevi cemaatinden kimsenin kalmaması nedeniyle önce Sinagogları yıkıldı. Mezarlığa ise kimse uğramaz oldu.

Bakımsızlık nedeniyle zaman içerisinde yıkılan Avrupa’nın ikinci büyük sinagogu Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından aslına uygun olarak restore edildi. 2010 yılında başlanan ve 5.7 milyon TL harcanan sinagogun açılışı bugün yapılıyor.
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ile Musevi cemaat temsilcilerinin katılacağı açılış öncesinde Yahudi vatandaşlar Edirne’ye akın etti.

Onlarca otobüsle sabah saatlerinden itibaren gelen Yahudi vatandaşlar, açılışı yapılacak sinagogda ibadetlerini yaptı. Kalabalık daha sonra atalarının yattığı Maşatlık mezarlığına hareket etti. Yakınlarının mezarlarını ziyaret eden Yahudi vatandaşlar dua etti. Mezarlıkta toplanan yüzlerce vatandaş, toplu dua ettikten sonra mezarlıktan ayrıldı.