Türkiye Hahambaşılığı Vakfı ve Türk Musevi Cemaati, Edirne’de bulunan tarihi Selimiye Camisi'nin yanında iftar yemeği verdi.

Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafında restore edilen Kaleiçi semtindeki Büyük Sinagog'un 26 Mart tarihinde hizmete açılmasından sonra Musevi cemaatinin şehre olan ilgisi arttı. İstanbul’da yaşayan Yahudi vatandaşlar özellikle hafta sonları Edirne’ye akın ediyor. Büyük Sinagog'da ibadetlerini yapan Museviler, tarihi ve turistik mekanları gezdikten sonra şehirden ayrılıyor. Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından Avrupa’nın ikinci büyük sinagogunun restore edilmesinin ardından Türkiye Hahambaşılığı ve Türk Musevi Cemaati Edirnelilere bir teşekkür iftarı verdi.

Edirne Valiliği Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından kurulan çadırda Ramazan’ın 4. gününün iftarını Musevi cemaati verdi. İftar menüsünü Musevi cemaati yetkilileri kendi elleriyle dağıttı. Ezanın okunmasıyla birlikte 750 kişi iftarını açmanın mutluluğunu yaşadı.

Türk Musevi Cemaati Başkanı İshak İbrahimzadeh, İstanbul’da 15 yıldan bu yana iftar verdiklerini belirterek son iki yıldaki iftarı Darülaceze'de bulunan yaşlılarla yaptıklarını kaydetti. Bu yıl Vakıflar Genel Müdürlüğü ile birlikte Edirne Sinagogunu hizmete açtıklarını ifade eden İbrahimzadeh, “Edirne halkımıza bir teşekkür edemedik. Nasıl teşekkür ederiz diye düşündük. Ve böylece bu iftar sofrasını onlarla paylaşmak, onların iftarına katkıda bulunmak ve böyle onlara teşekkür etmenin en uygun şekil olduğunu düşündük. Hepsine çok çok teşekkür ediyoruz. Hakikaten Edirne'ye biz tekrar döndük, evimizden daha güzel bir ev bulduk, hem sizlere hem kendilerine müteşekkiriz" dedi.

Edirne Vakıflar Bölge Müdürü Osman Güneren de, "Sosyal yardımlaşma vakfımızın organize ettiği halk iftarına bir katkı yapmak istediler. Bugün burada iftar düzenleniyor, ayrıca yarın da Musevi cemaati ve Hahambaşılığı tarafından Edirne Büyük Sinagogu'nda bir iftar verilecek. Öncesinde de halka bir ikram ve iftar yemeği verilmesi niyeti vardı. Böylelikle bu da bugün gerçekleşmiş oldu” diye konuştu. İftar açmak üzere sofrada yerini alan Neşe Kaş, “Allah onlardan razı olsun. Bu Ramazan gününde çok memnun olduk. Çok güzel sunuyorlar her şeyi. Herkesin Ramazanı mübarek olsun” açıklamasını yaptı.