Muş’un Bulanık ilçesine bağlı Eskiyol köyü Yukarı ve Aşağı Bayramlı mezralarında yaşayan Dost ve Kundo aileleri arasında ot yüzünden çıkan ve 7 kişinin ölümü, 9 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan silahlı kavganın duruşması, Trabzon’da yapıldı. Mahkeme, tutuklu sanıkların tutukluluklarının devamına karar verdi.

17 Temmuz 2013 tarihinde 7 kişinin ölümüyle sonuçlanan silahlı kavgaya ilişkin açılan ve Patnos Ağır Ceza Mahkemesi'nce görülen dava, kamu güvenliği gerekçesiyle Trabzon Ağır Ceza Mahkemesi’ne nakledilmişti. 9’u tutuklu, 28 kişinin yargılandığı davanın ilk duruşması bugün Trabzon 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmaya; tutulu sanıklar Fetullah Dost, Baysal Dost, Mehmet Dost, Talha Dost, Çetin Kundo, Halit Kundo, Ergin Kundo, Yıldırım Kundo ve Remzi Kundo ile tutuksuz yargılanan İskan Taşkale ile taraf avukatları hazır bulundu. Davada 9 sanığın ifadeleri de Sakarya, Erzurum ve Mersin’deki adliyelerdeki Mahkeme Sesli ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla alındı.

Kimlik tespitinin ardından tek tek ifade veren sanıklardan Fetullah Dost, duruşmadaki ifadesinde olayda birçok kişinin elinde Kalaşnikof silahı olduğunu belirterek, “Mera ile ilgili aramızda dava vardı. Dava bitmemişti. Biz merada ot biçerken bir anda etraftan ateş açıldı. Oğlum öldü. Kaçmaya çalıştım ama vuruldum. 20 kişi vardılar. Birçoğunun elinde Kalaşnikof vardı. Bizde silah yoktu.” dedi.

Olayda ağır şekilde yaralandığı içi duruşmaya koltuk değnekleri ile gelen tutuklu sanıklardan Baysal Dost da kendilerine pusu kurulduğunu savundu. Sanık Mehmet Dost, kendisinde silah olmadığını savunurken, diğer tutuklu sanık Talha Dost ise “Bizi, öldük diye bırakıp, gittiler.” dedi.

"KARŞILIKLI ATEŞ ETMEYE BAŞLADILAR"

Diğer taraftan, tutuklu sanıklardan Çetin Kundo ise “Merada ağabeyim Gıyasettin ve yeğeni Fehim ile birlikteydik. Diğer aile merayı biçiyordu. Gıyasettin yanlarına giderek, ‘Burası mera niye biçiyorsunuz’ dedi. Bunun üzerine Bahattin Dost ve Nusrettin Dost, ‘kralı gelse engel olamaz’ diye çıkıştı. Ağabeyim ve onun yeğeni ile karşılıklı ateş etmeye başladılar. Ben çukura girdim. Ağabeyimin silahını alarak rast gele ateş ettim.” diyerek olayı anlattı. Ergin Kundo da olayın meydana geldiği yere yardım amaçlı gittiğini ve silahla vurularak yaralandığını iddia etti. Halit Kundo ise gelen telefon üzerine olay yerine gittiğini belirterek, “Bana ateş ettiler, vuruldum ve yere düştüm. Mermiler hala vücudumda.” dedi.

KÜRTÇE TERCÜMANLA İFADE ALINDI

Mahkeme, daha sonra SEGBİS üzerinden Erzurum'un Hınıs ilçesi, Sakarya ve Mersin’deki adliyelere bağlantı kurularak, 9 sanığın ifadesi alındı. Hınıs’taki sanıklardan 2 kişinin ifadesi, Türkçe bilmedikleri için tercüman vasıtasıyla alındı. Daha sonra söz alan Kundo ve Dost ailesinin avukatları, müdafisi oldukları tutuklu sanıkların tahliyesini talep etti, tutuksuz yargılanan bazı sanıkların da tutuklanmasını istedi.

TAHLİYE TALEBİ REDDEDİLDİ, DURUŞMA ERTELENDİ

Taraf avukatlarının yaptığı savunmaların ardından mahkeme heyeti, tüm tutuklu sanıklar hakkında tutuklamaya neden olan suçlarla ilgili eylemlerinde kuvvetli suç şüphesinin devam ettiği, delillerin tamamının toplanması, saklanmaları, kaçmaları ve delil karartma ihtimali nedeniyle tutukluluk hallerinin devamına karar verdi. Haklarında yakalama emri çıkartılmış bulunan sanıklar Aydın, Hakkı, Şimşit, Sinan, Dağıstan ve Ali Kundo’nun, yakalama emirlerinin devamına ve infazının beklenmesine karar verildi. Savunmaları alınamayan Ekrem ve Abdülcabbar Taşkale ile Mustafa Kundo’nun adreslerinin tespit edilerek, bulundukları ildeki mahkemece SEGBİS üzerinden savunmalarının alınması istedi. Tutuksuz yargılanan sanıkların tutuklamalarının reddine, haklarında adli kontrol tedbiri uygulanan sanıkların adli kontrol uygulamasının da devamına karar veren mahkeme heyeti, duruşmayı 5 Mayıs 2015 tarihine erteledi.