Muş’ta KESK Kadın Meclisi üyeleri, Mersin’in Tarsus ilçesinde üniversite öğrencisi Özgecan Aslan'ın öldürülmesine tepki için meşaleli yürüyüş yaptı.

Belediye meydanında bir araya gelen KESK Kadın Meclisi üyelerine İHD, HDP, DBP ve İl Genel Meclis üyeleri ile çok sayıda kişi destek verdi. 'Yasta değil, isyandayız' ve 'Kadın katliamları son bulana dek alanlardayız' sloganlarının atıldığı meşaleli protesto, Belediye Meydanı'ndan eski Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi’ne kadar devam etti.

Yapılan basın açıklamasında ülkede sadece geçtiğimiz ayda 26 kadının öldürüldüğü açıklandı. Kadınlara yönelik şiddete dikkat çekildiği açıklamada şöyle denildi: "Yedi kadına tecavüz edildi; 24 kadına zorla fuhuş yaptırıldı; 36 kadın ve kız çocuk yaralandı; 13 kadın ve kız çocuğuna cinsel tacizde bulunuldu. Bir o kadar çocuk istismara uğradı. Bu ülkede 'Utanç Davası' olarak kabul edilen 13 yaşında iki kadın tarafından erkeklere pazarlanan N.Ç’ye ilişkin davada 26 kişinin tecavüzüne uğrayan kız hakkında yerel mahkeme 'Kızın rızası vardı' dedi, Yargıtay kararı hukuka uygun buldu. 14 yaşında 34 kişinin cinsel istismarına uğrayan Ö.Ç. davasında devlet yine tecavüzü akladı. Özgecan’ın katlini bu çerçeveden değerlendirmemiz gerekiyor. Özgecan’ı, Pippa’yı, Dora’yı öldüren, N.Ç. ve Ö.Ç. gibi nice çocuğun hayatını karartan erkek şiddetine karşı susmuyoruz. Tüm bunları var edenin erkek-devlet-yargı olduğunu hep söyledik, şimdi bir kez daha yineliyoruz."

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nı eleştirildiği açıklamanın devamında "Biz KESKli kadınlar tüm kadın katillerinin ve kadına şiddet uygulayanların en ağır cezalara çarptırılmasını istiyoruz. Bu sağlanana kadar da mücadele etmeyi sürdüreceğiz. Ama birilerinin öfkeyle ama düşüncesizce haykırdığı gibi idam cezasının uygulanması talebindeki tuzağa dikkatinizi çekmek istiyoruz. Bunları önlemenin yolu idamı yeniden getirmek değil. İran’da, Afganistan’da, ABD’de idam cezası var. Kadınların erkek şiddetiyle ölmesine, yargının erkekten yana tavır almasına tahammülümüz yok." denildi.