Muş İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) ve Muş Belediyesi Zabıta ekipleri, şehir merkezinde tespit edilen ve dilencilik yapan Suriyeli aileleri toplayarak Gaziantep ve Şanlıurfa'daki kamplara gitmeye ikna etti. Toplam 17 aileden oluşan 86 kişilik gruptan oluşan Suriyeliler, araçlara bindirerek kamplara gönderildi.
Suriye’de ki iç savaştan kaçarak Muş’a gelen Suriyeli mültecileri kamplara gönderme çalışmasının iki gündür devam ettiğini belirten AFAD yetkilileri, “İlk olarak dün 2 aileyi bugün de 17 aileyi toplamda ise 86 kişiyi kamplara yolladık. Biz bütün Suriyelileri göndermiyoruz. Sadece toplumun huzurunu bozan, taşkınlık çıkaran ve dilencilik yapan insanlarımızı rahatsız eden Suriyelileri gönderiyoruz. Bunların dışında gelip dürüstçe ekmeğini kazananlara karışmıyoruz. Ama kimlikleri ve pasaportları da olmadığı için iş bulmakta zor oluyor onlar için. Böylesi daha iyi hem kamplarda güvenli bir şekilde gözetim altında hem de yiyecekleri, giyecekleri ve barınakları oluyor. Bura da çadırlarda kalıp dilencilik yaparak yaşamak onlar için de iyi değil” dediler.
“VATANDAŞLAR ALO 153 TELEFONU ARAYARAK ŞİKAYET EDİYOR”
Konuyla ilgili yazılı bir açıklama yapan Zabıta Müdürü Mehmet Göçmen de, “Mültecilerin sayılarının her geçen gün artması ve küçük yaştaki çocuklarının sokaklarda araçları ve vatandaşlarımızı durdurarak dilenmeye başlamasına karşı, belediyemize gelen şikayetler doğrultusunda zabıta ekiplerimizce Suriyeli mültecileri ikna ederek onları Şanlıurfa ve Gaziantep’te bulunan kamplara gönderme çalışmasını başlattık. Vatandaşlarımız Alo 153 telefonu arayarak bu konuda şikayet ve ihbarlarını iletmelerini istiyoruz. Yapılacak olan ihbarların ekiplerce derhal yerinde değerlendirilerek gerekli işlemler yapılacaktır” dedi.
“KAHVEHANELERDE VE KALDIRIMLARDA OTURAMIYORUZ”
Suriyelilerin dilenmesinden şikayetçi olduklarını belirten Nazım Bakış isimli vatandaş ise “Bu Suriyeliler dilenme noktasında halkı rahatsız ediyorlar ve dini duygularını sömürüyorlar. Devletimiz bunlara bakıyor, kamplara gönderilmeleri çok iyi oluyor. Çünkü kamplarda bunlara istenilen hizmet veriliyor. Bunlar ise kamplardan ise dilenmek işlerine geliyor. Hakikaten artık şehirde gezemiyoruz. Kahvehanelerde ve kaldırımlarda oturamıyoruz, sürüler halinde geliyorlar. Bir yerde insan acıyor, ama devlet baktığı için devlet bünyesinde olsalar daha iyi. Bazen kötü alışkanlıklar ve hırsızlıklar oluyor. En azında bunlar ilimizde olmaz” şeklinde konuştu.