Muş’ta Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İl Başkanları ile sivil toplum kuruluşları, milletvekili sayısının 4’ten 3’e düşmesinden hükümeti sorumlu tutarak duruma tepki gösterdi.

7 Haziran genel seçimleri öncesi YSK, Şubat 2015’te Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan Ocak 2015 tarihli verilere göre milletvekillerinin dağılımını açıklamasından sonra Bayburt’un 1 olan milletvekili sayısı 2’ye, Muş’un 4 olan milletvekili sayısı ise 3’e indirildi. mesi Muş’ta tepkilere neden oldu.

MHP ve CHP Muş İl Başkanları ile sivil toplum kuruluşu temsilcileri, Muş’un milletvekili sayısının düşmesinden hükümeti sorumlu tuttu. Muş Ovası’nın göç vermesinin iktidar partisinin sorumsuzluğu olduğunu belirten Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Muş İl Başkanı Şükrü Demir, “İlimizde nüfus eksikliğinden dolayı maalesef milletvekili sayısı 3’ e düşürülmüştür. Çok kısa bir sürede iktidar partisinin alicengiz oyunlarıyla ilimizden başka bir ile milletvekili verilmiştir. Seçmen sayısının azalması durumunda iktidar partisinin ve şu anki milletvekillerimizin oyunları vardır. Seçmen sayısının azalması bizleri de çok üzmüştür. Türkiye’nin en verimli topraklarından Muş ovasının göç vermesi iktidar partisinin sorumsuzluğundandır.” dedi.

Muş milletvekili sayısının azalmasının en büyük nedenlerinden birinin hükümetin yanlış politikaları olduğunu ifade eden Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Muş İl Başkanı İsmail Adanur da, “Her ne kadar da nüfusun etkisi deseler de milletvekili sayısının düşürülmesi, bence buralarda milletvekili sayısından dolayı garanti olan illere dağıtılması söz konusudur” dedi. ‘Neye göre bu oran düşürülmüştür?’ diye soran Adanur, şunları söyledi: “Bu durum memleketimiz için çok büyük kayıptır. Bu bölgelerde milletvekili sayısının arttırılmasını istiyoruz çünkü doğu ve güneydoğu illerinin kalkınmasını istiyoruz. 13 yıldır mevcut bir AK Parti iktidarı olmasına rağmen gözle görülür bir değişiklik yoktur. Her ne kadar da yol yaptık, hastane yaptık deseler de bina yapmakla olmuyor; önemli olan içini doldurmaktır ve onu halka sunabilmektir. Bundan dolayı hükümetin bu bölgelerde pek bir katkı sunduğu kanaatinde değilim.”

Muş’un milletvekili sayısının düşüşünün sahipsizlik ve ilgisizlikten kaynaklandığını kaydeden TEMA Vakfı Muş İl Temsilcisi, Kent Konseyi Yönetim Kurulu Üyesi ve aynı zamanda Muş Sivil Toplum Platformu Yönetim Kurulu Üyesi İhsan Aytemiş, “Doğrusu duyduktan sonra bu konuda ben de çok üzüldüm. Muş’un ne kadar ilgisiz ve sahipsiz olduğunu bir kez daha görüyoruz. Bir kez daha nüfus sayımı yapılabilir. Bayburt’un mu yoksa Muş’un mu daha çok nüfusu düşmüş? Bu konuda araştırma yapılabilirdi” dedi.