Sakarya Müteahhitler Birliği Başkanı Kadir Savaş, Kentsel Dönüşüm Projesi’nin Roman mahalleleri ile sınırlı kalmaması gerektiğini belirterek, orta hasarlı binalarında da bir an önce bu dönüşüm sürecine dahil edilmesi gerektiğini söyledi.

Savaş, 17 Ağustos 1999 depreminin yıldönümü sebebiyle yaptığı açıklamada, kentsel dönüşümün deprem güvenliği için bir fırsat olması gerektiğini belirtti. 1999 depreminden bu yana çeşitli sebeplerle yıkılamayan , özellikle orta hasarlı binalar bu dönüşüm süreci içerisinde yenilenmesi gerektiğini dile getiren Savaş, şunları kaydetti: “Depremin üzerinden 16 yıl geçmesine rağmen Sakarya’da 900 civarında hasarlı konut hala onarılamamıştır. Sakarya Valiliği ve Sakarya Büyükşehir Belediyesi onarım süresi sona eren hasarlı konutlar için yıkım kararı almış olmakla beraber kararının üzerinden üç yıl geçmiş olmasına rağmen karar henüz uygulanmamakla birlikte orta hasarlı konutların çoğunda hala ikamet edilmektedir. Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Rektörü Prof.Dr. Muzaffer Elmas da bu konudaki rahatsızlığını defalarca dile getirmiş ve öğrencileri hasarlı olan bu binalara karşı uyarmıştır.”

Kentsel dönüşüm sürecinin SAÜ ve sivil toplum kuruluşlarının da katkısı ile en iyi şekilde değerlendirilmesini isteyen Savaş, konu ile alakası ve bilgisi olan tüm kurum ve kuruluşlarla birlikte hareket edilmesi çağrısında bulundu. Savaş “Kentsel Dönüşüm Projesi, Erenlerde Roman Mahallesi ile sınırlı kalmamalı, Adapazarı merkezinde bulunan orta hasarlı binalar da bir an önce bu dönüşüm sürecine dahil edilmelidir. Kentsel dönüşüm yalnız bina inşaatı değildir. Yeniden yapılanma, canlanma, iyileştirme ve korumadır. Kentsel dönüşümün bize kolay ulaşım, park, yeşil alan, temiz hava ve su olarak dönmesi gerekir.” diye konuştu.

“YAŞANAN FELAKETLERDEN DERS ÇIKARTALIM”

1999 depremini en ağır şekilde yaşamış bir il olarak Sakarya’da konu üzerinde hassasiyetle durulması gerektiğini vurgulayan Savaş, açıklamasını şöyle sonlandırdı: “Diğer illerin emsal gösterdiği bir cazibe ve yaşam merkezi olmalı. Yaşanan felaketlerden ders çıkartarak, canımızın, malımızın ve binalarımızın güvenliği için plansız ve kaçak yapılaşmadan kaçınmalı, deprem yönetmeliğine uygun hareket etmeliyiz. Bu vesileyle 17 Ağustos'un yıl dönümünde, depremde hayatını kaybeden tüm vatandaşlarımızı rahmetle anıyor, böyle bir felaketin bir daha yaşanmaması temennisiyle, yakınlarına ve milletimize başsağlığı diliyorum."