Sakarya’da evlendikten 6 yıl sonra kocası görme engelli olan Şentürk çifti mutlu evliliklerini 30 yıldır sürdürüyor. Ayşe-Aşkın Şentürk çifti, engelin mutluluklarına engel olmadığını göstermek için 30’uncu yılda gelinlik, damatlık giyip Sapanca Gölü kenarındaki bir tesiste temsilen nikah tazeledi. Renkli görüntülerin yaşandığı çiftin nikah şahitliğini oğlu ve kızı yaptı, nikahı ise gelinin kardeşi kıydı. Sudan sebeplerle yuvasını yıkanlara çok üzüldüklerini belirten Şentürk çifti, mutluluğun sırrının sabır, anlayış sevgi ve hoşgörü olduğunu belirtti.

KÖR OLUNCA EŞİNİ BIRAKMADI
Ayşe-Aşkın çiftin hayatı filmlere konu olabilecek türden. Ayşe Şentürk, 1985 yılında eşinin çalıştığı fabrikada işe başlamış. Birbirlerini ilk görmede beğenmişler ve kaçarak evlenmişler. Aşkın Şentürk, vatani görevini tamamladıktan birkaç ay sonra Behçet hastalığına yakalanmış. Hastalık gözüne vurunca görme yeteneğini tamamen kaybederek engelli olmuş. Aşkın Şentürk’e bu zor süreçte eşi büyük destek vermiş. Şentürk, “Eşim hiçbir zaman benim engelimi bana hissettirmedi. Hiçbir zaman engelimle ilgili bir mevzuu açmadı. Sanki ilk evlendiğimiz gün gibi hep görüyormuşum gibi davrandı. Moral motivasyonumu üst düzeyde tuttu.” dedi.

“EŞİM BENİM DEPRESYON HAPIM OLDU”
Görme engellilerin görme yetisini kaybettikten sonra genelde depresyona girdiğini ifade eden Aşkın Şentürk, ancak kendisinin eşi sayesinde depresyona girmediğini vurguladı. “Eşim benim depresyon hapım oldu” diyen Şentürk, “ Görme engellilerde, gözlerini kaybettikten sonra bir takım depresif hareketler olur. Depresyona girer, panik atak görülür. Fakat bu konuda eşim bana öyle bir destek verdi ki, ben bu güne kadar bir tane bile depresyon hapı kullanmadım. Eşim benim depresyon hapım oldu diyebilirim. Gözlerimi kaybettikten sonra aslında bir çok şeyi kazandığımı hissettim. İnsanın tabi ki uzuvları çok önemli. Ama görme engelimin hayatımın sonu olmadığını öğrendim. Benim ve ailem için yeni bir hayatın başladığını, bunun sabır gerektirdiğini kavradık. 23 yıldır görme engelli olmama rağmen sabırla birlikteliğimize devam ettik. “ şeklinde konuştu.

“HAYAT SİZE BİR ŞEY VERMEZ SİZİN HAYATTAN NE KADAR ALDIĞINIZ ÖNEMLİ”
Şimdiki evliliklerde sabırsızlık, anlayışsızlık, hoşgörüsüzlüğün yaygın olduğunu belirtti. Şentürk, şöyle konuştu: “Biz 30 yılın sonunda, 29 yaşında kızımız, 24 yaşında oğlumuz ve 10 yaşında bir torunumuz olmasına rağmen, bu gün bile rahatlıkla bir damatlık, bir gelinlik giyebiliyorsak, bunun arkasında bu uzun yılların tüm zorluklarını, aşmanın nedenindendir. Ne kadar insanların duyularında engel olursa olsun mutluluğa engel yok diyoruz. Bu gün Türkiye’de 7 tane davanın 4-5 tanesi boşanma ile ilgili davalar, biz bunları duydukça çok üzülüyoruz. Bakıyorum insanlara hemen boşanmaya, hemen ayrılmaya kalkıyor. Hayır! Bu hayatta her şey var, zorlukta var, kolaylıkta var, gülmek var, ağlamak var, hüzünlenmek var, neşelenmek var. Bunu bir kere bilecekler. Hayat insana hiçbir şey vermez. Siz hayattan ne kadar alabiliyorsanız ona bakacaksınız. Biz bu hayattan mutluluğu aldık.”

“BOŞANACAKLAR BİZİ ÖRNEK ALSIN BİR KEZ DADA DÜŞÜNSÜN”
Şentürk, evlenip de ayrılmayı düşünenlere şu çağrıda bulundu: “ Bizi düşünün. Görme engelli olmama rağmen, eşimin görme engelli bir eşi olmasına rağmen biz çocuklarımızı büyüttük, okuttuk, torunumuz oldu. Bunu ne bir parayla, ne de parasızlıkla ilgili yok. Biz bunu tamamen anlayışla, sevgiyle, saygıyla, birbirimize olan hürmetle haletlik. Lütfen bu yolu deneyin. Lütfen ayrılmayın”

“GÖRMEDİĞİ HALDE BANA YARDIM EDER”
Ayşe Şentürk ise bunca yıl sonra yeniden gelinlik giymenin kendisini çok heyecanlandırdığını ve ilk günden daha mutlu ettiğini söyledi. Şentürk, “Uzun evliliğin sırrı; karşılıklı anlayış, sevgi, saygı. Bizimkisi bitmeyen aşk. 2 çocuğum ve 10 yaşında torunum var. Öncelikle ‘sabır’ ve ‘anlayış’ diyorum. Bir taraf sinirli olduğu zaman bir taraf biraz alttan alması gerekiyor. 13 Ocak her yıl evlilik yıl dönümüzü kutlarız. Bu sene aileler arasında düşündük. Bir sosyal proje olarak.” dedi. Eşinin görme engelinin kendisi için önemli olmadığını anlatan Şentürk, “Görüyormuş gibi biz her yere gireriz çıkarız. Görmediği halde eşimin her şeyi düzenlidir. Her konuda yardım eder. “ diyerek teşekkür etti.