Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk, 'Mardin Kalesi Mardin Halkınındır.' sloganı ile tarihi kalenin halka açılması için imza kampanyası başlattı.

Mardin Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Ahmet Türk, belediye meclis toplantı salonunda 72 Sivil Toplum Kuruluşu Temsilcisinin desteklediği 'Mardin Kalesi Mardin Halkının' sloganı ile başlatılan imza kampanyası için basın açıklaması yaptı. Mardin Kalesi'nin halka açılmasının turizm hareketlerini birkaç katına çıkaracağını belirten Mardin Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Ahmet Türk, kalenin Mardin’in simgesi haline geldiğini, verimliliğini kaybetmiş bir tesis için kalenin halka açılmamasının kabul edilir yanı olmadığını söyledi.

Mardin'in simgesi haline gelen kalenin, bugün Mardin halkına ve Mardin’i ziyaret etmek isteyen herkese kapatıldığını belirten Türk, "Mardin kalesinin askerler tarafından işgal edilmesi ve halka kapatılması gerçekten dünyada örneği olmayan bir davranıştır. Yılda 1 milyon turistin ziyaret ettiği Mardin’de kalenin halka, turistlere açılması konusunda STK’lar olarak, Kent Konseyi, Mardin Büyükşehir belediyesi olarak bir duyarlılık çağrısı yapıyoruz. Mardin kalesinin halklara açılmasını istiyoruz. Dünyada insanların, halkların tarihi kültürel mirasa sahip çıkıldığı bir dönemde yaşıyoruz. Ancak kültürel mirası halkımızdan insanlarımızdan saklanması bile bir suçtur. Bu nedenle bugün radar olarak kullanılan, bir üs olarak kullanılan bir yerin Mardin gibi önemli bir turizm kentinde kapalı olması doğrusu isterseniz Mardin halkı olarak bu durumu kabullenemeyiz. Orada bir MİT binası ve gerçekten artık verimliğini tamamlamış bir üs olarak bulunması kabul edilecek bir durum değildir. Bugün Fransa, Beyaz Sarayı dinliyor. Beyaz Saray Fransa’yı dinliyor. Ama çağ dışı kalmış bir sistemi burada tutmak aslında bu halka saygısızlıktır. Bugün 70’in üzerinde STK halkımızın da bize destek verdiğinden dolayı imza kampanyası başlatacağız. Bunun mücadelesini sonuna kadar vereceğiz.” dedi.

'KÜLTÜREL MİRASA SAHİP ÇIKACAĞIZ'

Mardin’in tarihi ve kültürel değerlerinin dünyada eşi ve benzeri olmayan bir zenginliğe sahip olduğuna vurgu yapan Türk, “Dünyada örneği olmayan tarihi kentimiz var. UNESCO kültürel mirasa sahip olan şehirde kalenin işgal edilmesi ve halka kapatılması dünyada örneği olmayan bir yoldur. Tarihten, sanattan ve kültürden söz edenler bunu artık görmeli ve bunun bir utanç olduğunu görmeleri gerekir. Halkın sesi olarak, STK’lar olarak bunu bir kez daha gündeme getiriyoruz. İkinci imza kampanyası ise Mardin Havaalanını Uluslararası havaalanı konumuna çevrilmesini ve uluslararası uçuşlara açılmasını istiyoruz. Bu yapıldığı takdirde hem sanayi de hem de turizm de önemli gelişmeler yaşanacaktır. İmza kampanyası ile son bulacak değil. Bundan sonra merkezi hükümet ile bu konuda gerekli girişimlerimiz olacaktır. Hükümet burayı bir askeri alan olarak görmek istiyor. Oysaki burası dünyanın hiçbir yerinde tarihi bir kentte bir kalede askeri üssün kurulmuş olduğu yere kimse giremez. Burası halkın yeridir. Halkın kullanıma açılması gerekir. Eğer burayı açarsak yılda bir milyon değil 3 milyon turist gelir.” şeklinde konuştu.

'SARAYLAR YAPILIRKEN ATATÜRK ORMAN ÇİFTLİĞİ DENİLMEDİ'

Mardin Turizminin geliştirilmesi, halka ait olan kalenin halka açılması, işlevini ve verimliliğini kaybetmiş bir tesisin 'NATO’nundur' denilerek halka kapatılmasının kabul edilebilir bir mazeret olmadığını kaydetti. Saray yapılırken ağaçların kesilince kimse Atatürk Orman Çiftliğini dikkate almadığını söyleyen Türk, “Sanata değer verirseniz, kültüre değer verirseniz bu kalenin boşaltılması başka yere taşınması için gereken çalışmayı yaparsınız. Ama halka, sanata, kültüre insanlığa değer vermediğiniz zaman ya NATO’nun malı ya da askeriyenin malı olarak kalır. Yani bugün saraylar yapılırken kimisi Atatürk Orman Çiftliği veya Atatürk'ün emanetidir demiyor. Orada ağaçları kesip saraylar yapılıyorsa bir NATO’nun 80 yıl önce kurduğu tesisi başka bir yere taşıyamıyorsa o zaman halkla alay ediliyor demektir. Halkın duyarlığı karşısında susmaktır. O duyarlılığı hiçe saymaktır.” şeklinde sözlerini sürdürdü.

Basın açıklaması ve imza kampanyası toplantısına, Artuklu Belediye Eş Başkanı Sevin Bozan ve çok sayıda STK temsilcisi katıldı.