Eğitim Bir Sen Kahramanmaraş Şube Başkanı Adnan Alagöz, Türkiye'de sivilleşmenin bireysel hak temelli yaşamın önemiyle ilgili farkındalık oluşturmayı amaçladıklarını söyledi.

Alagöz, sendikaları tarafından Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Neden sivil toplum, neden sivilleşme?" konulu panein açılışında son yıllarda akademik ve kamusal söylem içinde sivil toplum kavramının yeniden canladığını, toplumsal değişimin temel ve birincil faktörlerinden birisi konumuna yükseldiğini belirtti.

Sivil toplumun, bilimin, ilmin, düşüncenin, hukukun üzerindeki vesayetleri ortadan kaldırmak ve örgütlenmeyi teşvik etmek gibi kendine özgü bir takım işlevlerinin de olduğunu belirten Alagöz, "Toplumun refahı için var olan devlet tüm faaliyetlerinde toplumu gözetmek zorundadır. Yapılacak seçimlerde kamu yönetimine kadar devletin tekelinde olan işlerde birey bir nesne olarak değil fark edilme ihtiyacı hisseden bir birey olarak algılanmalı ve devletin siyaset gibi tekelleştiği sahnede bireyi unutması halinde devreye girip devlete de bazı hatırlatmalar yapmalıdır.  Bizim amacımız Türkiye'de sivilleşmenin bireysel hak temelli yaşamın önemiyle ilgili farkındalık oluşturmak" dedi.

Panelde, Sivil Dayanışma Platformu Başkanı Ayhan Ogan "Sivil toplum düşüncesinin tarihi gelişimi ve Türkiye'de sivilleşme",  Memursen Genel Başkan Yardımcısı Günay Kaya "Hak ve hürriyetler bağlamında sendikal haklar", Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Niyazi Can "Eğitim hakkında çok yönlü bir bakış ve eğitimde sivileşme", eski Adıyaman Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Fikret Mazı "Yerel yönetimler ve sivil toplum ilişkisi", Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Erdinç Yazıcı "Demokratik duruş açısından sivil toplum örgütlerini düşünmek", Baro Başkanı Metin Doğan "İnternete ulaşma ve sosyal medya kulanımında haklar çizgiler" başlıklı konuşmalarını gerçekleştirdi.

Paneli Ak Parti Kahramanmaraş Milletvekili Yıldırım Mehmet Ramazanoğlu ile davetliler izledi.