Devlet Su İşleri'nin (DSİ) Meriç, Tunca ve Arda nehirleri üzerindeki erken uyarı sistemi hayat kurtarıyor. Bölgenin en önemli hayat kaynakları olan nehirlerde hemen hemen her yıl yaşanan taşkınlar sonucu, nehirlere yakın alanlar tamamen su altında kalırken, Edirne'de hayat felç oluyor.

Nehirlerin etrafındaki toprak seddelerin arasında bulunan sosyal tesisler, ticari işletmeler, tarihi köprüler ve tarım alanları taşkın suları altında kalıyor. Yaşanan taşkın felaketleri can kaybı yaşanmadan atlatılıyor. Bunun nedeni ise DSİ’nin Meriç, Tunca ve Arda nehirlerinin üzerinde kurulan erken uyarı sistemi. Nehirlerin Türkiye, Yunanistan ve Bulgaristan tarafında kurulan istasyonlarda su seviyesi takip ediliyor. Nehirlerdeki su seviyesi, DSİ 11. Bölge Müdürlüğü’nde bulunan taşkın odasında bilgisayar ortamında aktarılıyor. Arda Nehri üzerinden gelen sular 12, Meriç’ten gelen ise 16 saat önceden haber alınabiliyor. Taşkın riskinin ortaya çıktığı durumlarda erken uyarı sayesinde gerekli önlemler alınıyor.

DSİ Bölge Müdürü Adil Sabancı, nehirlerin debilerini 24 saat boyunca 'Taşkın Odası'nda takip ettiklerini söyledi.
Nehirlerdeki suyun yükseleceğini, nehirler üzerinde 8 farklı istasyon üzerinden takip ettiklerini anlatan Sabancı, “DSİ, 15 saat önceden tedbir alınmasını sağlıyor. Ölçüm istasyonlarından gelen veriler, taşkın odasından 24 saat görevlilerce takip ediliyor.” dedi.

Edirne’de yaşanan son taşkında debilerin son 31 yılın en yüksek debisine ulaştığını aktaran DSİ Bölge Müdürü, taşkın olacağını saatler öncesinde erken uyarı sistemi sayesinde hesapladıklarını açıkladı. Sabancı, “Buna göre taşkın suyunun yayılma alanlarını ve ne kadar büyüklükte gelebileceğini teyit ediyoruz. Belediye ve valiliğimizle kriz merkezi oluşturarak vatandaşların neresini boşaltması gerektiğini söylüyoruz. Erken uyarı sistemi can ve mal kaybını önlemiş oluyor. En yüksek 2 bin 149 metreküp/saniyedir. Bu şu anda bin 522 metreküpe düştü ve düşmeye devam ediyor. Ayrıca, sedde dışına su çıkmadı. Seddemizi yırtmadı. Allah'a şükür herhangi bir can kaybı olmadı. Taşkın alanı sınırları dışında mal kaybımız olmadı.” diye konuştu.