Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEHÜ) akademik ve idari personeli ile öğrencileri, bugün siyah kıyafetleri ve yakalarına taktıkları beyaz kurdelelerle kadına yönelik şiddete dur diyebilmek adına bir araya geldi.

Üniversitenin Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (NÜKÇAM) tarafından, ‘Özgecan Aslan’ı Anma ve Kadına Yönelik Şiddete Dur!’ demek amacıyla etkinlik düzenlendi. Tafana Aşçılık ve İkram Hizmetleri Uygulama Tesisinde gerçekleştirilen etkinliğe Rektör Prof. Dr. Filiz Kılıç, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.
Şiddete maruz kalmış tüm kadınlara saygı göstermek ve bu şiddete karşı dik duruş sergilemek adına katılımcıların ayakta dinlediği etkinlikte Rektör Prof. Dr. Filiz Kılıç, basın açıklamasında bulundu. Rektör açıklamasında “Bugün burada genç bir kadının Özgecan Aslan'ın vahşice öldürülüp yakılmasının acısını hissederek, kadına uygulanan ve dozu giderek artan şiddeti kınamak ve tüm kamuoyunu duyarlı davranmaya davet etmek üzere toplanmış bulunmaktayız. Öncelikle Özgecan Aslan’ın ölümünden büyük üzüntü duyduğumu belirtmek istiyorum. Bunun son kadın cinayeti olmasını diliyor, ailesine ve yakınlarına baş sağlığı diliyorum” dedi.

“Özgecan’a yapılanların insanlık suçu olduğunu ve bu suçla mücadele için tüm dünyada herkese büyük görev düştüğünü kaydeden Kılıç “Şiddetin her türüne karşıyız ve tüm dünyada vahim boyutlara ulaşan kadına yönelik şiddete dur diyebilmek adına bugün burada hep birlikteyiz. Kadına yönelik şiddet sorunu sadece ülkemizin değil gelişmiş ülkeler de dâhil olmak üzere dünyanın ortak sorunudur. İngiltere’de yayımlanan resmi verilere göre her 4 kadından biri şiddete maruz kalmakta; 500 bine yakın kadın, cinsel şiddet mağduru olmaktadır. Batı Avrupa’da her gün 2 kadın şiddet neticesinde öldürülmektedir. Hollanda’da devlet politikasının ikinci sırasındaki sorunu aile içi şiddetle mücadeledir. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre son on yılda kadına şiddet oranı yüzde bin 400 artmıştır. Medyada yer alan haberlere göre, erkekler son 5 yılda en az bin 134 kadın öldürdü. Sadece 2014 yılında en az 281 kadın öldürdü, 109 kadın ve kız çocuğuna tecavüz etti veya tecavüz girişiminde bulundu, 560 kadını yaraladı, 140 kadın ve kız çocuğuna cinsel tacizde bulundu. Her 5 kadından 1’i boşanmak veya ayrılmak istediğini söylediği için öldürüldü. Öldürülen kadınların yüzde 46’sı kocası, yüzde 16’sı erkek akrabaları, yüzde 10’u sevgilisi, yüzde 6’sı eski kocası, yüzde 4’ü eski sevgilisi, yüzde 3’ü reddedilen erkekler, yüzde 12’si diğer erkekler tarafından öldürüldü. İç Anadolu Bölgesi nüfusa oranlı şiddet endeksinde 5. sırada yer almakta, erkek şiddeti haberlerinin yüzde 14’ü İç Anadolu Bölgesi’nden gelmiştir” dedi.