Berlin’de nüfusunun neredeyse yarısını göçmenlerin oluşturduğu Neukölln İlçesi’nde görev değişimi yapıldı. Yaptığı açıklamalarla Almanya çapında ses getiren ve çeşitli tartışmalara yol açan SPD’li belediye başkanı Heinz Buschkowsky’nin 66 yaşında istifa ederek emekliye ayrılmasından sonra koltuğuna Franziska Giffey (SPD) oturdu.

Neukölln Belediyesi’nde eğitim dairesi müdürü olarak çalışan Franziska Giffey (36) bugünden itibaren Neukölln Belediye Başkanı sıfatıyla hareket edecek.

EN GENÇ AVRUPA SORUMLUSU OLDU

Franziska Giffey Frankfurt (Oder) kentinde otomobil tamircisi bir baba ile muhasebeci bir annenin kızı olarak dünyaya geldi. Hayali öğretmen olmaktı. Berlin Humboldt Üniversitesi’nde yüksek öğrenime başladı. Ses telleriyle sorunlar yaşayınca doktorların tavsiyesi üzerine üniversitenin kamu idaresi bölümüne geçti. Kamu İdaresi Bölümü’nde okurken Treptow-Köpenick Belediyesi’nde çalıştı. Daha sonra hayatını değiştirecek iş ile karşılaştı.

Neukölln Belediyesi Avrupa Sorumlusu arıyordu. Franziska Giffey işe talip oldu ve Neukölln Belediye Başkanı Heinz Buschkowsky tarafından iş görüşmesine davet edildi. Sonrası çorap söküğü gibi geldi. 2002 yılının kasım ayında Franziska Giffey Berlin’in en genç Avrupa Sorumlusu oldu. Sekiz yıl boyunca Neukölln Belediyesi’nde uygulanacak projeler için AB Fonları’ndan mali kaynak yaratmak için çabaladı.

Bu süreçte kamu dairelerini ve işleyişi yakından görme ve öğrenme fırsatı buldu. 2007 yılında SPD’ye üye oldu. 2010 yılında SPD’nin Neukölln İlçe Örgütü’nde sayman olarak görevlendirildi. Daha sonra belediyede eğitim dairesi müdürlüğü görevine getirildi. Evli ve beş yaşında bir çocuk annesi Giffey çevresinde sempatik, tuttuğunu koparan, gerçekçi ve pragmatik biri olarak biliniyor.

BUSCHKOWSKY’NİN ÖĞRENCİSİ

Franziska Giffey, Buschkowsky’nin öğrencisi olarak politikaya atıldı. Buschkowsky’i “Benim danışmanım ve rehberim” olarak tanımlıyor. Öğretmen yerine politikacı olan Giffey’i başkan olarak bir çok sorun bekliyor. En önemli sorunlardan biri işsizlik. Neukölln’de işsizlik oranı yüzde 17,2. Toplam 325.000 kişinin ikamet ettiği ilçede, yüzde 28’i Türkler olmak üzere nüfusun yüzde 41,1’ini göçmenler oluşturuyor.