PKK/PYD kontrolündeki Suriye’nin Haseke kentinde IŞİD tarafından Nevruz kutlamalarını hedef alan iki bombalı saldırıda 46 sivilin öldüğü öğrenildi. Hastanelerde ise birçok yaralının olduğu kaydedildi.

PKK/PYD kontrolünde olan Haseke’nin El Müftü ve Salihiyye mahallesin de Nevruz’u kutlayan sivil halka, IŞİD tarafından biri bombalı araç ikincisi el yapımı bomba olmak üzere iki intihar saldırısı düzenlendi. İlk saldırı saat 18:00 suların da Müftü Mahallesinde bulunan Suriye Kürdistan Demokrat Partisi (PDK-S) binasının önünde Nevruzu kutlayan halka bombalı bir araçla gerçekleştirilirken, ikinci patlama daha önceden alana döşenmiş el yapımı bir bombanın patlaması sonucu Salihiyye mahallesindeki meydana geldi.

Yerel kaynaklardan elde edilen bilgilere göre; her iki saldırıda 46 kişinin hayatını kaybettiği, 150 civarında sivil vatandaşın yaralandığı öğrenildi. Haseke halkının yaralı vatandaşlara kan vermek için hastanelere akın ettiği ve durumu ağır olan onlarca vatandaşın ambulanslarla Kamışlı’daki hastanelere nakledildiği öğrenildi.

'IŞİD, NEVRUZU ATEŞE TAPMA RİTÜELİ OLARAK GÖRÜYOR'

Öte yandan Haseke’deki saldırıyı üstlenen IŞİD, olay sonrası örgüte yakın internet siteleri ve radyosunda Haseke’de gerçekleştirilen intihar saldırısıyla ilgili olarak, “Mücahitlerimizin içtihad şehadetlerini kutluyoruz” ifadelerini kullandı.

Yerel kaynaklar, IŞİD'in Nevruzun bir ateşe tapma ritüeli olduğunu ve halkı kutlama yapmaması için tehdit ettiğini söylerken, Haseke’de meydana gelen Nevruz katliamı sonrası Cizire Kantonu tüm toplu kutlamaları iptal ettiğini ve sivil halkın toplu olarak meydanlara çıkmamasını duyurdu. Elde edilen bilgilere göre; Rojava yönetiminin evvelki gün peş peşe açıklama yaparak Cizire Kantonunda Nevruz kutlamalarını IŞİD tehdidi yüzünden iptal ettiğini duyurdu. Fakat Rojava yönetimin bu kararını tanımadığını açıklayan (PDK-S) Suriye Kürdistan Demokrat Partisi ‘Nevruz iptal’ kararına uymayarak halkı parti binası önünde düzenlenen Nevruz kutlamalarına davet etti, ve kutlamalar sırasında saldırı gerçekleşti.