Niğde’nin Ulukışla ilçesinde 3 kişiyi öldüren IŞİD üyesi 11 kişinin yargılandığı dava sanıklara avukat atanamadığı gerekçesi ile ertelendi.

Davanın ikinci kez ertelenmesi şehit Adil Kozanoğlu'nun ailesi tarafından şaşkınlıkla karşılandı. Davanın görüldüğü Niğde Ağır Ceza Mahkemesi'nin Başkanı Birol Küçük, sanıklara avukat atanması konusunda söz verdi. Sanıklardan Benjamin Xu, “Benim avukatım Allah’tır.” diyerek avukat tutmak istemediğini söyledi. Hakim, davanın güvenlik gerekçesi ile nakli yönündeki talebin değerlendirilmesi ve sanıklara avukat atanması için duruşmayı 5 Mart tarihine erteledi.

12 Ocak 2015 günü ‘tercüman yokluğu’ nedeniyle ertelenen IŞİD davası Niğde Cumhuriyet Savcılığı’nın nakil talebiyle başladı. Emniyet Müdürlüğü sanıkların getirilmesi durumunda “Yaklaşan seçimlere yönelik provokasyon olur” uyarısında bulunmuştu. Davanın ikinci duruşmasında Sincan E Tipi Cezaevinde bulunan sanıklar Çendrim Ramadani, Muhammed Zakiri, Benjamin Xu ve Fuat Mösimov’a telekonferans sistemiyle bağlanıldı. Mağdurlardan Kamil Nayman, Rıdvan aras, Ümmügülsüm Çoban, Tolga Yıldırım ve Nasip Tezgen’e de bulundukları yerlerden bağlanıldı.

09.50 itibariyle başlayan duruşmaya olayda şehit edilen Jandarma Astsubay Adil Kozanoğlu’nun babası Duran Kozanoğlu, yaralanan polisler, 10 sivil polis, 5 basın mensubu dışında katılan olmadı. İlk duruşma tercüman yokluğu nedeniyle ertelenen davanın bu duruşmasında Ankara Adliyesi tercümanları Resul Aydın ve Rumide Şudge katıldı.

Duruşmada şu diyaloglar yaşandı:
Hakim Birol Küçük: Resul Bey ve Rumide Hanım, davanın Niğde’den başka bir yere nakli için girişimlerde bulunulmuş. Bu konuda ne diyorlar?
Tercüman Rumide Şudge: Cevap vermiyorlar
Birol Küçük: Sanıklara tek tek sorun avukat tutacaklar mı?
Sanık Fuat Mösimov: Benim bir avukatım vardı ancak 2-3 gün önce benim için duruşmada olmayacağını söyledi. Yeni avukat arayacağım.
Benjamin Xu: Benim avukatım Allah’tır.
Tercüman Rumide Şudge: Diğerleri cevap vermiyor
Hakim Birol Küçük: Tutukluluk konusunda diyeceğiniz var mı?
Sanık Fuat Mösimov: Tutukluluğuma itiraz ediyorum, tahliyemi talep ediyorum. Benim yerimde bir Türk olsaydı dışarıdan yargılanırdı. Benim Türkiye’de ikametim vardır, kaçma durumun yoktur
Tercüman Resul Aydın: Diğer sanıklar cevap vermiyor.

Bu diyaloglar üzerine mahkemeye geçici olarak başkanlık eden Başkan Birol Küçük, “Arkadaşlar mağdurları dinlemiyoruz. Sanık savunmaları ile başlayacağız. Nakil konusundaki cevabı bekliyoruz.” açıklamasını yaptı.
Ara kararını açıklayan mahkeme, sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar verdi. Aynı zamanda Reyhanlı davasının da sanığı olan Esed’e yakın Suriyeli Komutan Heysem Topalca hakkında yakalama kararı verilmesine hükmetti. Müdahillik talepleri, müştekilerin dinlenmesi ve sanık savunmaları için davanın nakli konusundaki kararın beklenmesine karar verdi. Sanıklardan Çendrim Ramadani, Benjamin Xu, Muhammed Zakiri için barodan avukat atanmasına hükmetti.