Şırnak’ın Cizre ilçesinde 14 Ocak 2015 tarihinde 12 yaşındaki Nihat Kazanhan’ı öldürmekle suçlanan polislerin yargılandığı dava yarına ertelendi.

14 Ocak günü Şırnak'ın Cizre ilçesinde öldürülen 12 yaşındaki Nihat Kazanhan'ın davası Cizre 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde bugün başladı. İlk duruşmada hiçbir davalı sanık ve sanık avukatı, mahkeme salonunda hazır bulunmadı. Ankara Elmadağ Cezaevi'nde "Kasten adam öldürmek"ten tutuklu bulunan polis M.N.G., Ankara'dan; tutuksuz 4 sanık polis ise avukatları ile birlikte Mardin Adliyesi'nde Sesli ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla duruşmaya katıldı. Kazanhan'ı öldürdükleri suçlamasıyla biri tutuklu, 5 polis yargılanıyor.

Davalı taraftan duruşmaya Kazanhan'ın anne ve babası Ayşe ve M. Emin Kazanhan, HDP Şırnak Milletvekili ve milletvekili adayı Faysal Sarıyıldız, Şırnak Barosu Başkanı Nuşirevan Elçi, Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi, Kazanhan ailesi avukatları ile Şırnak, Mardin, Siirt, Diyarbakır, Manisa, Antalya, Gaziantep, İstanbul, Mersin, Sakarya, Ankara, Bitlis, Bursa ve Batman barolarına bağlı yaklaşık 60 avukat katıldı. Sabah saatlerinde başlayan davada sadece polis memuru M.N.G’nin ifadesi alındı. Yaklaşık 11 saat süren duruşma sonucunda mahkeme davayı yarın saat 09.30’a erteledi.

Mahkeme çıkışında konu ile ilgili açıklama yapan Şırnak Baro Başkanı Nuşirevan Elçi, Nihat Kazanhan’ın duruşmasının yarına ertelendiğini belirterek, zaten işlenen suçun maddi delilleri ile ortada olduğunu söyledi. Soruşturma ne kadar eksik yapılmışa da delillerin karartılmaya çalışılmasının dikkat çekici olduğunu belirten Elçi, "Nihat Kazanhan’ı vuran silah mermi ve şahıslar da açıkça ortadadır. Nihat’ı vuran şahıs arkadaşları ile görüştüğünü, kafasına kar maskesi taktığını, gaz fişeklerini topladığını ve karşıdaki askeri karakolun bahçesine açıkça attığını söylüyor. Kendini cezadan kurtarmak için düzenlediği bir mizansendir. Biz şuna inanıyoruz. Soruşturma eksik yapıldı. Dileriz ki yargılaması sağlıklı ve adil bir şekilde yapılır. Nihat Kazanhan vurulmadan önce Cizre’de 6-7 kişi vuruldu. Eğer Nihat Kazanhan'ın katili bulunmasaydı, dava açılmasaydı, eminim ki sonraki aşamada başka çocuklar da ölebilecekti. Onun için Nihat’ın davasının adil yapılması gerekir. Ve hazırlık aşamasında olan diğer Cizre’de vurulan çocukların katillerinin de bulunup yargı önüne çıkarılması gerekir. Bugün 20 ilin baro başkanları bu davayı takip ediyor.” dedi.

Sanıkların hepsinden şikâyetçi olduğunu belirten Nihat Kazanhan’nın babası Emin Kazanhan ise yargılamanın eksik ve geç yapıldığını söyledi. Bu mahkemeden bir sonuç alamadıkları takdirde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvuracaklarını söyleyen Kazanhan, "Hepsinin yargılanmasını istiyoruz. Hepsinin yargılanıp tutuklanmasını istiyoruz. Hepsinin tezgâhladığı olaydır. Kendileri de diyor.” şeklinde konuştu.