Bursa Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin caddelerdeki otopark uygulamasına önce itiraz edeceklerini, yasal sürenin ardından da konuyu yargıya taşıyacaklarını açıkladı.
Bozbey, UKOME kararlarıyla halktan resmi olarak haraç toplandığını kaydetti. Nilüfer Belediyesi, Büyükşehir Belediyesi’nin UKOME Kurulu kararları gereği yol kenarı açık otopark (parkomat) uygulamasını yargıya taşımaya hazırlanıyor.

Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Nilüfer Belediyesi Halk Evi’nde düzenlediği basın toplantısında, Büyükşehir Belediyesi’nin UKOME Kurulu kararları gereği yol kenarı açık otopark uygulamasıyla halktan aldığı ücretlerin yasal olmadığını belirtti.

Nilüfer’de Görükle Mahallesi Atatürk Caddesi, İzmir Yolu Bankalar Caddesi, Küçüksanayi Bankalar Caddesi ve Fatih Sultan Mehmet Bulvarı’nda yol kenarlarında BURBAK AŞ tarafından parkomat işletimi yoluyla otopark ücreti alındığını belirten Başkan Bozbey, Nilüfer’de bu uygulamanın sonlandırılması için Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne başvuru yapacaklarını, olumlu yanıt gelmediği takdirde yasal bekleme süresi olan 60 gün sonra konuyu İdare Mahkemesi’ne taşıyacaklarını kaydetti.

TRAFİĞİ KARIŞTIRAN UYGULAMA

İmar Kanunu’nda otopark yerlerinin ayrılmasının zorunlu olduğunun altını çizen Başkan Bozbey, “Bu konudaki yasal düzenlemeler son derece açıktır. 3194 sayılı imar kanununa göre imar planları hazırlanırken planlanan beldenin ve bölgenin şartları ve müstakbel ihtiyaçlar göz önünde bulundurularak otopark yerlerinin ayrılması gerekir. İmar planındaki herhangi bir saha, planın esasına bölge şartlarına ve yönetmelik hükümlerine aykırı maksatlarla kullanılamaz. Otoparklar, teknik altyapı niteliğindedir. Teknik altyapı alanlarına ilişkin plan değişiklikleri çok zorunluluk olmadıkça yapılamaz” şeklinde konuştu.

Bursa’da ulaşım sorununa bir türlü çözüm bulunamadığını da dikkat çeken Başkan Bozbey, “Nilüfer’deki caddeler ulaşım yoğunluğunun olduğu yerlerdir. Buralarda aslında otopark cepleri yapılarak bir düzenleme ihtiyacı vardır. Fatih Sultan Mehmet Bulvarı’nda bu uygulama yok. Sadece çizgiyle belirlenmiş, trafiği tam tersine karıştıran hatta trafiği sıkıntıya sokacak bir düzenleme yapılmıştır orada. Bu sorun kentin her tarafında var” dedi.