Bursa Nilüfer Belediyesi’nin kitap okuma alışkanlıklarını artırmak amacıyla devlet okulları arasında düzenlediği ‘Boyun Kadar Kitap Oku’ projesine katılan öğrenciler 5 milyon 830 bin sayfadan oluşan 62 bin 282 kitap okudu.

Nilüfer Belediyesi Kütüphane Müdürlüğü, Nilüfer Rotary Kulübü Derneği ve Nilüfer İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğiyle ilçedeki devlet okullarında düzenlenen ‘Boyun Kadar Kitap Oku’ kampanyasına bu yıl 8-14 yaşları arasında 53 okuldan 2 bin 544 öğrenci katıldı. Yarışma sonrasında Nazım Hikmet Kültürevi’nde düzenlenen ödül törenine Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, eski Milli Basketbolcu Efe Aydan’ın yanı sıra protokol ve veli katıldı.

KİTAP OKUYARAK BÜYÜKLERE DERS VERİYORSUNUZ

Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, kitap okumanın yaşam biçimi haline gelmesini istediklerini belirterek, “Nilüfer Belediyesi olarak, okumanın keyfine varmayı özendirmek; bilginin, ekmek kadar, su kadar önemli olduğunu ortaya koymak için 4 yıldır bu etkinliği düzenliyoruz. Bu yıl yarışmamıza siz çocuklarımızın gösterdiği ilgi ise ne kadar doğru bir iş yapıldığını gözler önüne seriyor. Her biriniz, kitap okuma aşkınızla büyüklerinize adeta ders veriyorsunuz. O nedenle, sizleri yürekten kutluyorum. Çünkü okur-yazar olmak tek başına cahilliği önleyen bir şey değil. Ruhun ve aklın beslenmesi için en önemli gıdalardan biri kitap okumak.” dedi.

Türkiye’nin kitap okuma yönünden çok gerilerde olduğunu belirten Başkan Bozbey, “Avrupa’da kitap okuma ortalaması yüzde 21. Yani her 100 kişiden 21’i kitap okuyor. Türkiye’de ise TÜİK rakamlarına göre bu oran binde bir. O nedenle bizim Boyun Kadar Kitap Oku yarışmamızı sanırım büyüklere yönelik de yapmamız gerekiyor” şeklinde konuştu. Nilüfer’e Merkez Kütüphane yapılması için çalışmalara hız verdiklerini anlatan Mustafa Bozbey, “Önümüzdeki süreçte Merkez Kütüphane projemiz var. İhsaniye’de hazırlıklarına başladık ve yaklaşık 3 bin 500 metrekarelik bir kütüphane Nilüferlilere hizmet verecek.” dedi.

İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Muharrem Tüfekçi de okuma eğilimini yaşamın belleğine inmeye yönelik bir yolculuk olarak tanımlarken, her kelimenin okudukça insanları özgür kıldığını söyledi.

2014-2015 Eğitim yılının başından itibaren Nilüfer’de ki devlet okullarında okuyan öğrencilerin katıldığı proje kapsamında bu yıl 2 bin 544 öğrenci, 5 milyon 830 bin 692 sayfa, 62 bin 282 kitap okudu. 53 farklı okuldan gerçekleşen başvurularda 196 öğretmen öğrencilerinin kitapları okumalarını özetlemelerini izleyerek okumaları onayladı. İlkokullarda her sınıf düzeyinde ilk 15'er öğrenci ve öğretmeni, ortaokullarda ise her sınıf düzeyinde ilk 10'ar öğrenci ve öğretmen ödüllendirildi. Öğrencilere madalyalarını ise eski milli basketbolcu Efe Aydan verdi. Başkan Mustafa Bozbey ile diğer protokol üyeleri ise kitap kordu öğrencilere çeşitli hediyelere verdi. Ayrıca yarışmaya okulların öğrenci mevcutları dikkate alınarak en yüksek katılım sağlayan İrfaniye Ortaokulu, Doğanköy Ortaokulu ve Işıktepe Rüveyde Dörtçelik Ortaokulu’na birer armağan çeki verildi. Üç okula öğrencilerin ihtiyaçlarını karşılamak için fotokopi makinesi verilecek. Yarışmada dereceye giren ilkokul öğrencileri ödül olarak İstanbul’da Kidzmondo, ortaokul öğrencileri ise İstanbul’da yer alan Vialand gezisine katılacak.