MHP Manisa Milletvekili Zeynel Balkız, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, Manisa'da bu yıl meydana gelen don olaylarıyla ilgili Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'e yönelttiği soru önergesiyle ilgili bilgi verdi.

Gediz Ovası'nın Türkiye'nin en büyük tarım merkezlerinden birisi olduğunu belirten Balkız, Mart ayında 3, Nisan ayında 2 defa olmak üzere ısının eksi 2 derecelere düşmesi sonucu bağların ve tarım ürünlerinin yüzde 80-90 oranında zarar gördüğünü kaydetti. Haziran ayındaki dolu afetiyle birlikte 1 milyon dekarlık bağ alanlarının 476 bin dekarlık bölümünün tamamen üretim dışı kaldığını ifade eden Balkız, geçen yıl 315 milyon kilogram olan kuru üzüm üretiminin bu yıl ancak 150 milyon kilogram olarak gerçekleşebileceğini söyledi. Yüzde 60 oranında ürün kaybının parasal değerinin 320 milyon avro ettiğini dile getiren Balkız, destek için Başbakanlık tarafından ayrılan 35 milyon liranın ne zaman üreticilere aktarılacağını sordu.

Balkız, soru önergesinde, afetten zarar gören çiftçilerin borçlarının ertelenmesi ya da silinmesinin düşünülüp düşünülmediğini öğrenmek istedi.