İklim şartlarından kaynaklanan rekolte düşüklüğü nedeniyle nohut fiyatları geçen yıla göre 1 TL kadar arttı. Nohut fiyatındaki artış, hammaddesini oluşturduğu leblebiye 2-3 liralık zam olarak yansıyacak.

Bahar aylarında başlayan yağışların temmuza kadar devam etmesi nohut üretimini vurdu. Yağmuru fazla sevmeyen nohutta üretim yüzde 30’a kadar düştü. Üretimin azalması fiyatları geçen yıla göre kiloda 1 TL’ye kadar artırdı.

Nohut fiyatındaki artış hammaddesini oluşturduğu leblebiyi de olumsuz etkiledi. Türkiye’nin leblebi şehri Çorum’daki üreticiler fiyat artışını değerlendirdi. Çorum’un en büyük leblebi firmalarından Gülşen Kuruyemiş’in sahibi Mustafa Gülşen, leblebi fiyatlarının son iki yıldır nohuttaki istikrar nedeniyle artmadığına dikkat çekti. Gülşen, kilogramını 12 TL’ye sattıkları 1. sınıf sarı leblebiyi 15 liradan satmaya başlayacaklarını kaydetti. Nohut fiyatındaki artışın sezon başına denk gelmesinin leblebi üreticilerini olumsuz etkilediğini ifade eden Gülşen, “Yeni sezon öncesi elimizdeki nohut stokunu bitiririz. Bu sene de bitirmek üzereyiz. Ama yeni sezon ürünlerini yüzde 30 daha pahalı aldık. Bu nedenle bayramdan sonra fiyat artışını leblebiye yansıtacağız” diye konuştu.

Çorum’da geleneksel yöntemlerle leblebi üretimi yapan ustalardan Yaşar Bodur ise kuruyemişçilerin kar marjı en düşük ürünü leblebi olduğunu vurguladı. Bodur, şunları söyledi: “Leblebi, kuruyemişçilerin öz kaynağıdır. Onun için kuruyemiş dükkanlarında kar oranı en düşük ürün leblebidir. Bir kilogram nohuttan yaklaşık 650 gram leblebi elde ediyoruz. Diğer giderler ve işçilikle birlikte bize çok düşük bir kar marjı kalıyor. Maliyetine yakın leblebi üretiyorum. Leblebiyi kalitesine göre farklı fiyatlar ile satıyoruz. Nohuttaki fiyat artışını leblebiye fazla yansıtmamaya çalışıyoruz. Halkımızın alım gücünü zorlamamaya çalışacağız. Ben 10 TL’ye sattığım leblebiyi şimdi 11 TL’ye çıkardım.”