‘Cumhurbaşkanına hakaret edildiği gerekçesiyle son sayısı toplatılan Nokta Dergisi’nin Genel Yayın Yönetmeni Cevheri Güven, polisin bayi bayi dolaşarak dergi avı yaptığını söyledi. Aynı kapağın benzerinin İngiltere’nin eski Başbakanı Tony Blair’e de yapıldığını belirten Güven, “Bu dava ile ilgili ne Blair ne de kamu hukuku İngiltere’de soruşturma başlatmadı.” dedi. Konuyla ilgili mahkeme kararı bulunmadığını aktaran Güven, savcılık kağıdına el yazısı ile derginin toplatılması için 'Terör örgütü propagandası' maddesinin eklendiğini dile getirdi.

Cevheri Güven, Kağıthane’de bulunan Nokta Dergisi’nin genel merkezinde yapılan baskınla ilgili bir bir açıklama yaptı. Derginin toplatılma gerekçesinin ‘Cumhurbaşkanı’na hakaret’ olarak gerekçelendirildiğini söyleyen Güven, “Cumhurbaşkanına hakaret' bir derginin toplatılması için yeterli olmaması sebebiyle savcılık tarafından ‘Terör örgütü propagandası’ ifadesi el yazısı ile karara eklenip bir gerekçe oluşturulmuş. Dergi, gece yarısından itibaren gerek matbaaya, gerek dağıtımcı firmaya müdahale edilerek toplatılmaya başlandı. Anadolu’ya giden sayılarımız biraz erken gittiği için şu an bayi bayi dolaşıp adeta bir dergi avı başlatmış durumda. Bayi bayi polisler tarafından dergiler toplatılıyor. Bunun yanında internet sitesi ve twitter hesabı için engelleme kararı çıkarılıyor. TİB’e BTK’ya adım adım tebliğ ediliyor.” dedi.

‘SERT ELEŞTİRİ YAPMAYA ÇALIŞTIK’

Nokta’nın geleneğinde olan sert bir eleştiri yapmaya çalıştıklarını kaydeden Güven, “Çünkü; Cumhurbaşkanı Erdoğan bir şehit cenazesinde tabutun üstüne elini koyarak şehitliğin sevinç duyulacak ve mutlu olunacak bir şey olduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı bu açıklamayı yaparken, şehit babası diz çöküp ağlıyordu. İnsanlar sevinç duydukları şeyde arkalarını dönerek selfi çekerler. Biz de bu nedenle Cumhurbaşkanı’na grafik değeri yüksek bir fotoğrafla ciddi bir eleştiri getirelim dedik. Noktanın geleneğinde olan şeyler bunlar.” şeklinde konuştu.

‘BENZER FOTOĞRAF TONY BLAİR İÇİN YAPILDI, ANCAK HİÇBİR SORUŞTURMA AÇILMADI’

“12 Eylül’ün de yıl dönümünü yaşıyoruz.” diyen Güven, “Nokta Dergisi, 12 Eylül’de YÖK kurulduğunda, 12 Eylül rejimi görevi başındayken, YÖK Başkanı İhsan Doğramacı hakkında bu kapaktan çok daha sert içerikle kapaklar yaptı. Bunlarla ilgili bir ceza davası açılmadı. Küçük tazminat davaları açıldı. Bizim burada vurgu yaptığımız şey, İngiltere’nin eski Başbakanı Tony Blair ile ilgili. İngiliz basınında bu kapağın benzeri yapıldı. Blair Irak savaşı ile ilgili ciddi eleştirilip, arkasındaki patlamanın önünde selfie çekerken görüntüleniyordu. Bu dava ile ilgili ne Blair ne de kamu hukuku soruşturma başlatmadı. Eleştiri kapsamında görüldü. Türkiye’de dergi bayilere çıkmadan toplatılma kararı veriliyor. Yani ifade özgürlüğünün ciddi bir biçimde engellendiğini gösteren bir örnek bu. Bunun bir adım ötesi düşünce özgürlüğü kısıtlamaları gelmesi. Bir baskı ortamı oluşturulmaya çalışılıyor ama bu baskı ortamı bizi engelleyemez.” dedi.

‘GECE YARISI GÜVENLİKÇİLERDEN ÖĞRENDİK’

Baskının nasıl öğrenildiğinin sorulması üzerine Güven, polislerin gece geldiklerini güvenlikçilerden haber aldıklarını aktaran Güven, “5-6 terörle mücadele polisi derginin basıldığı adresleri öğrenmeye çalışmış. Bir baskı oluşturmak için benim gözaltına alındığım yazıldı. Polislerin içeri girme çabası olmadı. Derginin basılmasını ve dağıtılmasını engellemeye yönelik bir hamle oldu.” açıklamasında bulundu.

‘YARGI SÜRECİNİ TAKİP EDECEĞİZ’

“Baskınla ilgili hukuki bir çabada bulunacak mısınız?” sorusuna Güven, “Mevcut hukuk düzeninde yapacağımız girişimler var. Muhtemelen savcılık bununla ilgili mahkemeye gidecektir. Karar kesinleştikten sonra bizim itiraz sürecimiz başlıyor. Anayasa ve AİHM’e kadar bu süreci takip edeceğiz.” cevabını verdi.