Nokta Dergisi'ne bugün çıkacak son sayısı bayiye gidemeden baskın yapılması üzerine dergiden açıklama geldi. Nokta’nın bugün yeniden susturulmak istendiği ifade edilen açıklamada, “Polis baskına neden olan sayımızın kapağı; sert, rahatsız edici hatta acımasız bulunabilir. Bunlar bir medya kuruluşu için suç değildir, bu bizim konuşma biçimimizdir.” denildi. Kapakta ironik ve dozu yüksek bir eleştiri söz konusu olduğu kaydedildi.

Nokta Dergisi'nin kapağında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, şehit olan Türk askerlerinin cenazeleri bayrağa sarılı olarak taşınırken önünde selfie çekerken betimlenmiş olarak görülüyordu. Söz konusu kapak ile çıkması planlanan son sayı bayiye gidemeden polis tarafından dergiye baskın düzenlendi. Baskın üzerine Nokta Dergisi tarafından yazılı bir açıklama yapıldı. Açıklama şöyle: “Türk basının en köklü haber dergisi olan Nokta, bugün yeniden susturulmak isteniyor. Cumhurbaşkanı’na hakaret gerekçesiyle basın organlarına operasyon yapılması ve toplatma kararı verilmesi mümkün olmadığından, el yazısıyla eklenen ‘terör örgütü propagandası’ suçlamasıyla Nokta'ya gece yarısından itibaren operasyon yapılmaktadır. Çok sayıda önemli gazetecinin mesleğe adım attığı yer olan Nokta, yayın hayatına başladığı günden bu yana her zaman iddialı kapaklarıyla kendinden söz ettirmiştir. 12 Eylül rejiminin görev başında olduğu yıllarda bile kapak politikasını sürdürmüş, hiç bir yasal takibe uğramamıştır.

BLAİR İÇİN KULLANILDIĞINDA HİÇ BİR KOVUŞTURMA OLMADI

Polis baskına neden olan sayımızın kapağı; sert, rahatsız edici hatta acımasız bulunabilir. Bunlar bir medya kuruluşu için suç değildir, bu bizim konuşma biçimimizdir. Toplatmaya gerekçe gösterilen mizanseni daha önce The Guardian Gazetesi, dönemin Başbakanı Tony Blair için kullanmıştı. Tahmin edeceğiniz üzere hiç bir kovuşturmaya gerekçe edilmemişti.

KAPAĞIMIZDA İRONİK VE DOZU YÜKSEK BİR ELEŞTİRİ SÖZ KONUSU

Görselin kurgu olduğunu saklamıyoruz. İftira atmıyoruz. Yalan söylemiyoruz. Bu kapakta kamuoyunun büyük çoğunluğu tarafından kabul gören bir düşünceyi resmediyoruz. Cumhurbaşkanı Erdoğan, şehitliğin sevinç ve mutluluk duyulacak bir şey olduğunu söylemiştir. İnsanlar mutluluk duyduklarını arkalarına alıp selfie çekimi yaparlar. Kapağımızda ironik ve dozu yüksek bir eleştiri söz konusudur.

Gerçekler bazen ağırdır. Bize düşen insanların ve ülkemizin yararına gerçekleri ortaya çıkarmaktır. Bu demokrasinin gereğidir. Demokrasiye nokta konulamaz.”