Esnaf ve sanatkârların ticari hayatın fidanlığı olduğunu söyleyen Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Ticari hayatın fidanlığına can suyu vermek için ilk defa faaliyete başlayan esnaf ve sanatkârlar 5 yıl vergiden muaf olmalı dedi.

Uzun yıllardan beri esnaf ve sanatkâr ile ticari kazanç elde eden vergi mükellefi sayısının artmadığını, tersine azaldığını aktaran Bendevi Palandöken, yazılı açıklamasında şunları belirtti: “2001 yılında 2,5 milyon olan ticari kazanç elde eden mükellef sayısı, 2014 yılında 2 milyon 391 bine düştü. Bu dönemde nüfusun 10 milyonun üzerinde bir artış göstermesine rağmen vergi mükellefi sayısının 115 bin azalması oldukça düşündürücüdür. Vergiyi mükellef öder. Mükellef olmazsa vergi de olmaz. Bu nedenle, önümüzdeki yıllar için bugünden yatırım yapılmalıdır. Yani mükellef sayısının artırılması için şimdiden tedbir alınmalı ve genç nesil teşvik edilmelidir.”

GİRİŞİMCİLİK ZORLAŞTI, MUTLAKA TEŞVİK ETMEK GEREKİR

Mükellef sayılarından yeni neslin risk alarak işyeri açmak yerine bir başkasının yanında çalışmayı tercih ettiğini dile getiren Palandöken, şöyle devam etti: “Bu dönemde girişimci olmak çok zorlaştı. Her yıl üniversiteden mezun olan yüzbinlerce gencimiz iş bulmakta sorun yaşıyor. Her 5 gençten biri işsiz. Bu gençleri birer girişimci yapabilmek için önlerinin tamamen açılmasına ihtiyaç var. Bugünden girişimcilik yeterince teşvik edilmezse ilerde istihdamda, vergi gelirlerinde ve büyümede sorunlar yaşayabiliriz. Bu nedenle ilk defa faaliyete başlayan esnaf ve sanatkârlar 5 yıl vergiden muaf tutulmalıdır. Gerekirse bu genç ve yeni girişimcilerin çalıştırdıkları elemanların sigorta ve prim ücretlerinde de destekleme yapılmalı. Aksi halde zamanla mükellef sayısı daha da azalır.”