Yerinde müdahale edildiğinde can ve mal kayıplarını önleyen yangın tüplerini nüfusun en az yüzde 75'inin kullanmasını bilmediği belirtildi. Yangın tüplerinin yanlış kullanılması, ulaşılabilir yerde bulunmaması ya da hiç tüpün olmamasının yangınlarda hasarın artmasına neden olduğu vurgulandı.

Kurtarır Yangın Malzemeleri Sanayi ve Ticaret Yöneticisi ve Makine Mühendisi Hayati Ünlü, yangın tüplerinde müdahalede bulunulacak yangının türüne göre değişen kimyasallar olduğunu söyledi. Yangının, yanıcı madde, ısı ve oksijen üçlüsünün bir araya gelmesiyle ortaya çıktığını belirten Ünlü, bu maddelerden birisini diğerlerinden ayrılması halinde yangının söneceğini kaydetti. Bu noktada olası yangınlara karşı yangın tüplerinin çok önemli olduğunu dile getiren Ünlü, bu tüplerin kontrollerinin düzenli şekilde yapılmadığına dikkat çekti. "Yangın tüpleri TSE belgeli yerlerde belirli aralıklarla bakımdan geçirilmeli" diyen Ünlü, "Tüpün içindeki malzemeye göre garanti süreleri değişiyor. Öncelikle bu süreler takip edilmeli. İçindeki kimyasal topaklaşarak kullanılamaz hale gelebilir. Tüp söndürme özelliğini kaybedebilir." diye konuştu.

Makine mühendisi Hayati Ünlü, yangın tüplerinin yüzde 75 kişi tarafından nasıl kullanılacağının bilinmediğini söyledi. Bu konuda eğitimlerde de eksik bulunduğunu vurgulayan Ünlü, "Yangın söndürme tüplerini herkes kullanmayı bilmeli. Ama maalesef bilmeyenlerin sayısı daha çok. Yapılan en büyük hataların başında, tozun alevin üzerine sıkılması geliyor. Doğru olan toz, alevin dibine sıkılmasıdır. Aleve sıkılan toz havaya gider ve alev sönmez. Ayrıca açık mekanlarda rüzgar mutlaka arkaya alınmalı. Yangın sırasında yapılacak ilk şey de elektrik akımının kesilmesi olmalı. Bu konularda insanların eğitilmesi önem arz ediyor." uyarısında bulundu.

Yaygın olarak kullanılan kuru kimyevi tozlu yangın tüplerinin tek kullanımlık olduğuna da dikkat çeken Ünlü, "Tüpün üstündeki gösterge kontrol edilmeli. İbre iki kırmızı şeridin ortasındaki yeşil şeritteyse tüpte sorun yok demektir. Sağ ya da sol taraftaki kırmızı şerit üzerindeyse tüp kontrol ettirilmeli." dedi.