Beşiktaş'ta Nükleer Karşıtı Platformu üyesi bir grup, nükleer santrallere karşı eylem yaptı. Gösteriye platform üyeleri ile nükleer karşıtı vatandaşlar da katıldı. Sivil polis ekiplerinin takip ettiği eylemde grup “Nükleer santral istemiyoruz’ ve ‘Nükleere inat yaşasın hayat’ şeklinde slogan attı.

Nükleer Karşıtı Platformu üyesi bir grup, Beşiktaş Meydan'da nükleer santrallere karşı hayır eylemi yaptı. Grup üyeleri eylemde ‘Ne Sinop’ta ne Akkuyu’da, Türkiye’de ne de dünyada nükleer santral istemiyoruz’ pankartını açtı. Bu arada eylem için getirilen köpeklerin boyuna ise ‘ Onu alma beni al’ ifadesi yazılı döviz asıldı.

Grup adına yapılan açıklamada ise AKP hükümeti nükleer kanun tasarısını alelacele meclisten geçirerek yasalaştırmakla eleştirildi. Konuşmada “Elektrik kesintisi ile ilgili aradan beş gün geçmesine rağmen, akla yatkın bir bilgilendirme yapamayan hükümet, tarihe geçen devasa elektrik kesintileri ile ilk on listesine girdiğimiz günün ertesinde Sinop’ta kurulması planlanan nükleer santralle ilgili olarak 1 Nisan 2015’te nükleer kanun tasarısını onaylamıştır. Ve bu nükleer güç santrali tasarısını yangından mal kaçırırcasına sabah saat 06.00’da kanunlaştırarak yürürlüğe koşmuştur.” denildi.

Açıklamada nükleer reaktörlerini kapatan Japonya’nın Türkiye’de nükleer santral yapmasına ise dikkat çekildi. Bu konuyla ilgili “Hiroşima ve Fukuşima felaketini yaşamış Japonya hükümeti kendi ülkesinde bulunan nükleer reaktörleri kapatırken bizim ülkemizde nükleer santral yapmaya çalışması da anlaşılır gibi değil.” ifadeleri kullanıldı. Açıklamada ‘Sinop Fukuşima olmayacak’ denildi.

‘VATANDAŞ TEPKİLİ’

Eylem katılan Nihat Çavdar da hükümeti mevcut enerjiyi iyi idare edememekle eleştirdi. Nükleer santral eyleminin geçenlerde yaşanan elektrik kesintisiyle daha da ön plana çıktığına dikkat çeken Çavdar “ termik santralleri, barajları idare edemeyen bir ülkenin teknik bölümü nükleer enerji gelirse bunu nasıl idare edebilir? Bunu da sormak lazım.” diye konuştu.

Eylem destek veren Rüya Kurtuluş ise “Ülkemiz topraklarında hiçbir şekilde nükleer santral istemiyoruz. Enerji ihtiyacını gidermenin yolu enerji kayıplarını önlemektir. Alt yapı düzenlenirse bu ülkenin yeteri kadar enerji üretecek santralleri var. Nükleer santral gerçekten yaşamsal tehlike arz ediyor.” şeklinde tepkilerini dile getirdi.

Grup eylemin ardından olaysız dağıldı.

Bu arada grup, Çernobil felaketinin yıl dönümü münasebetiyle 25 Nisan’da Sinop’ta kapsamlı bir miting düzenleyeceklerini bildirdi.