Nükleer karşıtları, Makine Mühendisleri Odası İstanbul şubesinde düzenlenen Nükleer Karşıtı Platformu İstanbul Bileşenleri Kongresinde bir araya geldi. Kongrede konuşan Nükleer enerji uzmanı Prof. Hayrettin Kılıç, Türkiye'nin Nükleer reaktör yapmadı ki amacını enerjiden çok nükleer silah üretmek olduğunu ifade ederek, "Nükleer kanun tasarısını eğer incelerseniz göreceksiniz ki nükleer enerji ile ilgili çok az şey var. Nükleer reaktör dışında. Bahsedilen izotoplar bunlar nükleer enerji üretmede kullanılacak izotoplar değil. Bunlar direk nükleer silahların tetikleyici izotoplar. " dedi.

Nükleer karşıtı uzmanlar Makine Mühendisleri Odası İstanbul Şubesinde düzenlenen NKP İstanbul Bileşenleri Kongresinde bir araya gelerek, ÇED, Yeni Nükleer Kanun Tasarısı, son gelişmeler hakkında açıklamalarda bulundu. Türkiye'nin İran'ın olası bir nükleer silah üretmesine karşı bölgede İran'a karşı denge unsuru olarak kullanılmak istediğini ifade eden Prof. Dr. Hayrettin Kılıç, "İran'ın şu anada bir nükleer silah yapımına koymak için elinde yeteli zenginleştirilmiş uranyum var. İran'ın asıl amacı İslam dünyasında süper güç olmak. Ben 25 senedir hatırlıyorum. Türkiye'de nükleer santral söz konusu olduğu zaman batı göstererek göstermeyerek durdurdular. Şimdi 10 senedir sesi çıkmıyor. Şii dünyasını dengeleyecek kim olursa olsun destekliyorlar. 1981 yılında Amerika'da nükleer silahların ana vatanı olan Losalomos, bir rapor var. Nükleer enerjiyle nükleer silah sanayisi arasında hiçbir fark yoktur ve olmayacaktır. Şuanda Türkiye'de olan odur. Nükleer kanun tasarısını eğer incelerseniz göreceksiniz ki nükleer enerji ile ilgili çok az şey var. Nükleer reaktör dışlında. Bahsedilen izotoplar bunlar nükleer enerji üretmede kullanılacak izotoplar değil. Bunlar direk nükleer silahların tetikleyici izotoplar." açıklamasında bulundu..

Türkiye'nin nükleer silah arzusunu yeni olmadığını belirten Kılıç, "30 yıllık bir macera. Rahmetli Kenan Evren, 'Herkesin atom bombası var bizim niye atom bombamız yok?' diyen devlet başkanlarından biridir. Hatta Washington'a geldiği bir toplantıda ben de o toplantıdaydım. Elektrik mühendisleri odasının her yıl yayınladığı rapora göre enerji fazlalığımız var. Santral ve barajlardaki kapasite yüzde kırkın üzerine çıkmıyor. 30 yıl önce de bu olay jeopolitikti şimdi de jeopolitik." dedi.


"SİNOP'TA 10 YILDA DENİZ HAYATI BİTER"

Kılıç, nükleer santrallerin ülkeye bir çok yönden zarar vereceğini belirterek, "Felaketler büyük, sadece Sinop'da yapılan santral günde 15 milyon ton su çektiği zaman Karadeniz'de hayat yaklaşık 50 kilometreyi geçmeyen halkası var. Onun dışında Karadeniz'de hayat yok. O hayat da balıkları n üremesi göçmesi Sinop açıklarından geçiyor. Bu kadar su çektiğiniz zaman 1 metreküpte bir lavra oluyor, bir hamsi olduğunu düşünün. Orada 10 yılda deniz hayatı hayat biter." şeklinde konuştu.


Prof. Dr. Hayrettin Kılıç kimdir?

İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Fizik Bölümü'nü bitiren Hayrettin Kılıç, ABD Stevens Teknoloji Enstitüsü'nde mastır ve doktorasını yaptı. Doktora sırasında New Jersey'deki PSE&G Elektrik Şirketi'nde fisyon-füzyon hibrit reaktörlerinin fizibilite projelerinde çalıştı. Plazma fiziğinin kurucularından Prof. Dr. Winston Bostik'le yaptığı doktora çalışmasından sonra Yale Üniversitesi Uygulamalı Fizik Bölümü'nde araştırmacı oldu. Daha sonra da Stanford Üniversitesi'nde çalışmalarına devam eden Kılıç, İtalya Ferrera Üniversitesi'ne araştırma profesörü olarak atandı. Kılıç, Amerika New Jersey'de faaliyet gösteren nükleer karşıtı vakıf ‘Green Think Tank of Turunch Foundation’ın da kurucusu.