Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, 2.9’luk büyümenin Türkiye’ye yakışmadığını söyledi. Kurtulmuş, 2023’e kadarki sürecin ise Türkiye’nin önünde duran dönüşüm süreci olacağını kaydetti.

Kurtulmuş, Eminönü’ndeki Yeşilay Sepetçiler Kasrı’nda kahvaltılı toplantıda basın mensupları ile bir araya geldi. Kurtulmuş toplantıda başta ekonomi olmak üzere gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Türkiye’nin yeni anayasa ve başkanlık seçimi konusunda değişime gitmesi gerektiğini dile getiren Kurtulmuş, Cumhuriyet Halk Partisi’nin seçim vaatlerini ise tutarsız vaatler olarak nitelendirdi. Kurtulmuş Türkiye’nin büyüme düzeyi hakkında “Evet 2.9’luk büyüme Türkiye’ye yakışmıyor.” dedi.

'REFORMLAR İÇİN GEREKLİ DÖRT HUSUS’

Siyasal reformların tamamlanması adına öncelikle olması gerçekleştirilen dört ana husus olduğunu ve bunlardan birinin katılımcı çoğulcu sivil anayasa değişimi olduğunu söyledi. Kurtulmuş, “Mevcut anayasa Türkiye’yi ve Türkiye’nin dinamizmini Türkiye’nin potansiyelini taşımamakta. Türkiye’de katılımcı ve demokratik sivil bir anayasanın yapılmasıdır.” dedi.

Kurtuşmuş, siyasal reformlar kapsamında önem arz eden bir diğer hususun terörün sonlandır olması olduğunu kaydetti. Kurtulmuş, 30 yılık süreçte 1,2 trilyon dolar kaybı olduğunu 50 bine yakın insan öldü 7 bine yakını güvenlik mensubu olduğunu kaydetti. Terörü olumsu etkileri Türkiye’nin ekonomik atılımların önüne geçtiği ve bu para teröre harcanmamış olsaydı bugün kişi başı mili gelir miktarını 18 bin dolara dayanmış olacağını belirten Kurtulmuş, bu çerçevede çözüm sürecinin büyük önem arz ettiğini vurguladı.

Kurtulmuş, geleceğe dönük siyasal reformlar kapsamında yapılması gereken bir diğer hususun ise siyasi reformların bir diğer ayağının ise antidemokratik tüm yasaların değiştirilmesi olduğunu dile getirdi. Kurtuşmuş, siyasi partiler yayası, seçim yasası, meclis iç tüzüğü ve 12 Eylül’ün getirdiği bütün anti demokratik düzenlemelerin Türkiye’nin ayak bağ olduğunu belirtti.

‘TUTARSIZ VAATLER’

Cumhuriyet Halk Partisi’nin seçim bildirgesinde yer alan vaatlerle ilgili bir soruya Kurtulmuş, “CHP’nin önemli bir kısmı vaatlerin hayali de olsa, böyle bir takım vaatlerde bulunmuş olması demokratik bakımında olumludur ama ekonomik bakımdan olumsuzdur.” dedi. Vaatlerde büyük tutarsızlıklar olduğunu öne süren Kurtulmuş, vaatlerin hayata geçirilmesi için gerekli kaynağın bulunamayacağını ve bu nedenle çok ciddiye almadığını belirtti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 4G’ye geçil konusunda olumsuz görüş bildirmesi ve bakanlar kuruluna başkanlık etmesi konusunda ise 4G konusunda teknik detay bilgisinin olmadığı söyleyen Kurtulmuş, Erdoğan’ın sarayda bakanlar kurluna başkanlık etmesinin ise Türkiye’deki anayasal düzenin doğal imkanlarından olduğunu söyledi. Kurtulmuş, Cumhurbaşkanı istediğinde toplantıya başkanlık yapabileceğini, bundan problem görmediğini ifade etti.

‘2.9’LUK BÜYÜME TÜRKİYE’YE YAKIŞMIYOR’

2008-2009 krizinin Türkiye’yi olumsuz etkilediğine atıfta bulunan Kurtulmuş, Suriye’de patlak veren gelişmelerle de hiç hesapta olmayan zorluklarla karşılaştığını kaydetti. Türkiye’nin tek bir pazara bağlı kalmadan çok farklı pazarla ilişki kurabilecek bir ülke olduğunu dile getiren Kurtulmuş, “ Evet doğrudur 2.9’luk büyüme yakışmıyor.” dedi.

Kurtulmuş başkanlıkla ilgili ise şimdi tartışılan bir konu olmadığımı ve merhum Turgut Özal tarafından bile 1984-85 yıllarında gündeme getirildiğini hatırlattı. Başkanlık sisteminin diktatörlükle itham edilemeyeceğine dikkat çeken Kurtulmuş, 12 Eylül darbecilerinin cumhurbaşkanı yetkilerini düzenlenen 1982 Anayasa’nın 104’ün maddesiyle bir diktatörlüğe zemin oluşturduklarını kaydetti.