Türkistan Dernekleri Platformu’nun iftar programında konuşan Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Çin’in Sincan Uygur Özerk Bölgesi’ndeki dini özgürlüklerin engellenmesinin kabul edilemez olduğunu söyledi. Kurtulmuş, uluslararası insan hakları kuruluşlarının da baskılara karşı devreye girmesi gerektiğini belirtti.

Çin’in Sincan Uygur Özerk Bölgesi menşeili derneklerin oluşturduğu Türkistan Platformu, Emirgan Korusu’nda iftar programı düzenledi. Beyaz Köşk’te gerçekleşen programa Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, dernek temsilcileri ile Türki Cumhuriyetler'den davetliler katıldı. Numan Kurtulmuş, iftar programı öncesinde Türkistan Platformu’nu oluşturan dernek başkanlarıyla basına kapalı toplantıda bir araya geldi. Toplantıda Türkiye’de faaliyet gösteren derneklerin sorunları hakkında görüş alışverişinde bulunulduğu öğrenildi.

İftar sonrası davetlilere hitaben konuşan Kurtulmuş, Çin’in Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nde Müslümanların dini özgürlüklerinin engellenmesinin kabul edilemez olduğunu ifade etti. Çeşitli dönemlerde rahatlamalar olsa da tarih boyunca Çin’in bu coğrafyada baskı ve zulüm yaptığını aktaran Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, özellikle 11 Eylül saldırıları sonrası bölge halkının yeniden baskıya maruz kaldığının altını çizdi. Çin’in uygulamalarını açık insan hakları ihlali olarak niteleyen Kurtulmuş, Çin yönetiminden baskılara son vermesini istedi. Çin yönetimine seslenen Numan Kurtulmuş, yapılan baskı ve zulüm sebebiyle halklar arasındaki ayrışmanın daha da derinleşeceği uyarısında bulundu. Irak ve Suriye’yi örmek gösteren Kurtulmuş, bu tutumlarını sürdürmeleri halinde asıl zararı Çin’in göreceğini dile getirdi. Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, baskıyla hiçbir sorunun çözülemeyeceğini belirtti.

Uluslararası camiaya da seslenen Numan Kurtulmuş, insan hakları kuruluşlarının Sincan Uygur Özerk Bölgesi’ndeki sorunun çözümü için devreye girmeleri çağrısında bulundu. Çin’in baskı ve zulüm yaptığını yineleyen Kurtulmuş, Türkiye olarak Sincan Uygur Özerk Bölgesi halkının yanında olduklarını kaydetti. Numan Kurtulmuş, Uygurlar'dan sabırlı olmaları ve haklarını savunmaları tavsiyesinde bulunarak sözlerini tamamladı.

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtuluş’a program sonrasında bir de yöresel başlık hediye edildi.