Kurtulmuş, AK Parti Kahramanmaraş İl Başkanlığı'nca Mehmet Akif Ersoy Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Çözüm Süreci, Toplumsal Diyalog ve Geleceğin İnşası" konulu konferansta yaptığı konuşmada, eski Türkiye'yi yönetenlerin milletten güç alamadıkları için ihtilallerden medet umduğunu savundu.
     Rahmetli Adnan Menderes'in ipe gönderildiğini, rahmetli Necmettin Erbakan'ın altından zorla alınan sandalyesinin üstünde palet şapırtılarından iktidar devşirmeye kalkışıldığını anlatan Kurtulmuş, "Eski Türkiye'yi yönetenlerin güçleri yetseydi 2004'te milletin başına balyozu indirmiş olacaktı" dedi.
     Çözüm sürecine de değinen Kurtulmuş, terörün 75 milyonun sorunu olduğunu dile getirerek, şöyle konuştu:
     "Terörü ne bir siyasi risk olarak göreceğiz ne de siyasi rant olarak göreceğiz. Hükümetin üstüne düşen riskten kaçmamaktır. Muhalefetin üstüne düşen de buradan hiçbir şekilde rant elde etme telaşı içinde olmamaktır. Bu sorun çözülür veya çözülmezse buradan hiçbir partiye ne bir puan gelir ne de bir puan gider. Çözüme nasıl yaklaşacağız- İki halk birbiriyle savaş etmiş ve iki halkın insanları bir masanın etrafında oturuyor ve çözümü konuşuyor değil. Bir tarafta uluslararası terör siyasetinin destekleriyle 30 yıldır devam eden bir terör örgütü var. Bir tarafta devlet adına güç kullandığını iddia eden bazı çevreler ve karanlık odaklar var ve bunların arasında sıkışıp kalmış bir Türkiye var. Bu sorunun çözülmesi, iki halkın oturup bir masa etrafında iç savaştan çıkmış iki halkın müzakeresi değildir. Onun için hiçbir şey almadık hiçbir şey de vermedik."
    
     -"Devletle milletin bütünleşmesi sürecidir"-
    
     Kurtulmuş, sadece terörü sona erdirmeye çalıştıklarını vurgulayarak, memleketin bütün insanlarının bir daha hiçbir şekilde bir terör ortamına girmemesi için gerekli çabaları sürdürdüklerini anlattı.
     Çözüm sürecini "bir büyük devlet anlayışının inşası" diye nitelendiren Kurtulmuş, şunları söyledi:
     "Çözüm süreci, iki halkın birleşmesi değil, devletle halkın kaynaşması, devletle milletin bütünleşmesi sürecidir. Biz bu topraklara paraşütlerle inmedik. Bu topraklarda akrabalar ve komşular olarak yaşıyoruz. Biz bu topraklarda bin yıldır birlikte gönüllü bir şekilde yaşıyoruz. Allah'ın izniyle milletin duasıyla ve bu siyasi iradeyle kıyamete kadar da bu topraklarda birlikte barış ve kardeşlik içinde kardeşçe yaşayacağız."
     Kurtulmuş, bu topraklarda 100 sene evvel oynanan senaryoyu bir daha seyretmek istemediklerini belirterek, kimsenin gücünün milleti etnik milliyetçilik üzerinden bölmeye yetmeyeceğini dile getirdi.
     Terörün Türkiye'ye maliyeti hakkında bir çalışma yapıp, rapor haline getireceklerini aktaran Kurtulmuş, şöyle devam etti:
     "Terörün maliyetinin alternatif maliyetlerle 1 trilyon dolara yaklaştığını tahmin ediyoruz. 1 trilyon dolarlık kaybın yanında bölgesel kalkınma da gerçekleştirilemedi. Türkiye'de çeşitli odaklar terörün bitmemesini istiyor. Faiz lobisi Türkiye'de terörün bitmesini istemez. Çünkü faiz lobisi, Türkiye'nin terör nedeniyle riski arttığı zaman çok kolay para kazanıyor. Onun için bu kaymaklı kadayıfın sona ermesini istemezler. Terör olmasaydı bu kadar yüksek faiz ödemeyecektik."
    
     -"Çözüm olmasın diye kıvranıyorlar-"
    
     Kurtulmuş, Türkiye'nin 6 ay öncesine göre çok değiştiğini bildirerek, "İnsanlar dağlarda piknik yapar duruma geldi. Çözüm sürecinin adı bile yetti. Eski Türkiye'nin adamlarının içi çatlıyor. 'Aman ha çözüm olmasın' diye kıvranıyorlar. Halkın Zap suyu etrafından piknik yapması düşünülebilir miydi- Doğuda hava kararmadan insanlar evlerine girer, çocuklarını dışarı çıkartmazlardı. Millet gece yarılarına kadar sokaklarda, dağ başında askerin bile geçmediği yerde insanlar piknik yapıyorlar. Çözümün keyfini sürmeye başladılar. İnşallah sonuna kadar da sürerler" diye konuştu.
     Çözüm sürecinin milli bir proje olduğunu vurgulayan Kurtulmuş, saatlerini ve pusulalarını milletin gönlüne ve bahtına göre ayarlamayanların, "ABD, İsrail, İngiltere ve Rusya ne der" diyenlerin kendilerini anlayamayacağını sözlerine ekledi.