Sağlık-Sen Sivas Şube Başkanı Efe Zileli, Hastanelerin birleştirilmesi kapsamında Numune Hastanesi A Bloğunun kullanılmasının mümkün olmadığını söyleyerek, binanın deprem güçlendirmesi yapılamayacağı için 630 yataklı Devlet Hastanesinin yapıldığını kaydetti. Zileli, Deprem güçlendirmesi olmayan hastanenin çürük olduğunun bakanlığa bildirildiğini ifade etti.

Kamu Hastaneleri tarafından Numune Hastanesi ve Devlet Hastanesinin birleştirilmeye çalışılmasının yankıları sürüyor. Sağlık-Sen Şube Başkanı Efe Zileli, 630 yataklı Devlet Hastanesinin yapılması sonrası, mevcut iki hastanenin birleşmesi halinde yataklı servislerin yetersiz kalma durumunda Numune hastanesinin A bloğunun ek bina olarak kullanılmasının planlandığını kaydederek, bunun teknik ve hukuki açıdan mümkün olmadığını ifade etti.

'SAĞLAM OLMAYAN BİR BİNADA BU HİZMET VERİLEMEZ'

2007 yılında Sağlık Müdürlüğü ve Bayındırlık Müdürlüğü tarafından yapılan komisyon raporuna göre 1954 yapımı bir bina olan A bloğun deprem güçlendirme işleminin yapılması gerektiğini aktaran Şube Başkanı Efe Zileli, şöyle devam etti: “Ancak deprem güçlendirme maliyeti yeni bina maliyetinden daha fazla olduğu tespit edilmiştir. Bu rapor dönemin Valisi tarafından Sağlık Bakanlığına bildirilmiştir. Bunun üzerine şu anki 630 Yataklı Devlet Hastanesi yapılmıştır. Ama Genel Sekreter 1954 yapımı bir hastanede 205 yataklı bir servis ve 25 adet de poliklinik hizmeti vermeyi düşünüyor. Bu mümkün değildir, çünkü sağlam olmayan bir binada bu hizmet verilemez.”

“DEVLET HASTANESİ'NDE DEPREM GÜÇLENDİRMESİ YAPILDI”

Mevcut Numune Hastanesi ile yıkılmaya çalışılan Devlet Hastanesi binalarını kıyaslayan Efe Zileli, şu ifadeleri kullandı: “1954 yılında yapılan Numune Hastanesi A bloğunda odalar koğuş sistemi olan wc ve lavabosu mevcut olmayan odalardır. Hükümetimizin sağlıkta dönüşüm programının ruhuna aykırıdır. Devlet Hastanesi ise 1971 yılında yapılmış ve 2005 yılında tadilata alınarak deprem güçlendirilmesi yapılmış bir hastane. 313 yatağın içinde wc ve lavabosu olan nitelikli odalarda bulunuyor. Hali hazırda Devlet Hastanesi gibi kullanılabilecek bir hastane varken, yerine demode olmuş 1954 yapımı ve deprem güçlendirmesi yapılmamış bir binada hizmet vermeye çalışılıyor. Çevre ve şehirciliğin bile müsaade etmediği bir işi yapmaya çalışmak akıl işi değildir.”