Sosyal Doku Vakfı Başkanı Nureddin Yıldız, '7 yaşındaki çocuklar evlenebilir' şeklinde ifadeler kullandığı gerekçesiyle hakkında açılan soruşturmada takipsizlik kararı verildi.

Kocaeli Barosu’nun ‘halkı kanunlara uymamaya tahrik, suç işlemeye alenen tahrik’ suçlarından şikayetçi olduğu Yıldız hakkında yürütülen soruşturma tamamlandı. Savcılık, Yıldız hakkında takipsizlik kararı verdi.

Savcı Umut Tepe tarafından verilen takipsizlik kararında konuşmanın bütün ele alındığında suç unsurun oluşmadığı kaydedildi. Takipsizlik kararında “Program CD’sinde yapılan incelemede ‘Çocuk evliliği istismardır 66. Bölüm’ ibarelerinin yazı olarak program boyunca görüntülerde yer aldığı, program bir bütün olarak ele alındığında erken yaşta çocukların evlendirilmesinin doğru olmadığı anlaşıldığı, şer’i hükümlere göre buluğ çağından önce de evlilik olabileceği, ancak istismarın önlenmesi için ulemanın evliliğe alt sınır getirmeyi uygun bulduklarını, mal uğruna, cinsellik uğruna çocukların heder edilmemesi için küçük yaşta evliliklerin önüne geçildiği belirtilmektedir” denildi.

Şikayet konusu konuların ilk kez Yıldız tarafından dile getirilmediğini ifade eden savcı, açıklamalarda şer’i konuların açıklığa kavuşturulması manasında yapılan yorum ve açıklamalar olduğunu kaydetti.

Anayasadaki düşünce özgürlüğü, düşünceyi açıklama ve yayma özgürlüğü hatırlatılan kararda, söz konusu beyanların düşünce açıklama, bilgi vermek ve eleştiri sınırları içerisinde kaldığı belirtildi.