Ölümlü iş kazalarına bağlı olarak işçi ölümlerinde ‘zirve yıl’ olarak kabul edilen 2014 yılında SGK verilerine göre bin 570, İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği(İSİG) Meclisi verilerine göre ise en az bin 886 işçi yaşamını yitirdi. 2015 yılı da tıpkı 2014 gibi toplu işçi ölümleriyle başladı. 2015’in ilk ayı Ocak’ta en az 125 işçi yaşamını yitirdi. Geçen yılın Ocak ayında hayatını kaybeden işçi sayısı ise 101 olmuştu.

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin yazılı, görsel, dijital basından takip ederek, meslek örgütlerinden gelen bilgiler ile işçiler, işçi yakınlarının bildirimleri ışığında tespit ettiğine göre, 2015 yılının Ocak ayında en az 125 işçi aramızdan ayrıldı.

EN ÇOK ÖLÜM YİNE İNŞAATTA

En çok işçi ölümünün inşaat, yol, taşımacılık, tarım ve enerji iş kollarında olduğunu açıklayan İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi iş kollarına göre işçi ölümlerini şöyle sıraladı: “İnşaat, yol işkolunda 29, taşımacılık işkolunda 23, tarım, orman işkolunda 13, enerji işkolunda 10, belediye, genel işler işkolunda 7, ticaret, büro, eğitim, sinema işkolunda 6, madencilik işkolunda 5, metal işkolunda 5, çalıştığı işkolu belirlenemeyen 5, tekstil, deri işkolunda 4, ağaç, kağıt işkolunda 4, savunma, güvenlik işkolunda 3, gıda, şeker işkolunda 2, petro-kimya, lastik işkolunda 2, iletişim işkolunda 2, basın, Gazetecilik işkolunda 1, banka, finans, sigorta işkolunda 1, çimento, toprak, cam işkolunda 1, sağlık, sosyal hizmetler işkolunda 1 ve konaklama, eğlence işkolunda 1 işçi olmak üzere, toplamda 125 işçi hayatını kaybetti.

Ocak ayında hayatını kaybeden işçilerden 115'i işçi, memur statüsünde çalışan ücretlilerden; 6'sı çiftçilerden/küçük toprak sahiplerinden ve 4'ü esnaflardan olmak üzere 10'u kendi nam ve hesabına çalışanlardan oluşuyor.