Akkapı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Biyomedikal Cihaz Teknolojileri Bölümü'nün hazırladığı proje Türk Ulusal Ajansı'ndan 44 bin 828 Euro hibe desteği kazandı. Proje kapsamında 24 öğrenci 4 refakatçı öğretmen eşliğinde Avusturya’nın Fohnsdorf şehrinde bulunan SZF'de (Schulungs Zentrum Fohnsdorf) eğitim alacak.

Akkapı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi tarafından hazırlanan 2014 yılı Erasmus+Ana Eylem 1- Bireylerin Öğrenme Hareketliliği Mesleki Eğitim Öğrenici ve Personel Hareketliliği faaliyeti kapsamında sunulan proje teklifi değerlendirme süreci Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı (Türk Ulusal Ajansı) tarafından tamamlandı. Ulusal Ajansa sunulan bin 482 proje teklifinden bin 262'si ön değerlendirme kriterlerini karşılayarak içerik değerlendirmesine alındı.

Akkapı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Mustafa Peker, projelerin her birinin en az iki bağımsız dış uzman tarafından değerlendirildiğini belirtti. Okulun Biyomedikal Bölümü'nün hazırladığı projenin 221 proje arasına girerek desteklenmeye değer bulunduğunu ifade eden Peker, "Okulumuz Biyomedikal Cihaz Teknolojileri Bölümü'nün hazırladığı proje Türk Ulusal Ajansı tarafından 44 bin 828 Euro hibe ile desteklenecektir. 'İşitme Cihazları Üretimi, Kalibrasyonu ve Bakımı' isimli proje kapsamında 24 öğrenci 4 refakatçi öğretmenle Avusturya’nın Fohnsdorf şehrinde bulunan SZF (Schulungs Zentrum Fohnsdorf) Eğitim Kurumunda 15 günlük mesleki eğitim alacaktır." diye konuştu.

6 MİLYON İŞİTME PROBLEMİ OLAN İNSAN VAR

Proje Koordinatörü Seyfettin Akçınar, işitme kaybının ilaç ya da ameliyatla düzelme ihtimalinin olmadığı veya düzelme ihtimali olsa bile özellikle ameliyatların riskli bulunması durumunda kişilerin yaşama tutunabilmesi için bazen özel donanımlara ya da cihazlara ihtiyaç duyulduğunu kaydetti. Akçınar, işitme güçlüğü çeken veya işitme yeteneğini kaybetmiş insanların yüzde 90’ının bir işitme cihazı ile duyabileceği ve bu duyma doğrultusunda dış dünyayla iletişim kurabileceğinin uzmanlarca belirtildiğini kaydetti.

Sağlık Bakanlığı verilerine göre dünyada yaklaşık 800 milyon, ülkemizde 6 milyon civarında işitme problemi olan insan bulunduğunu aktaran Akçınar, "İşitme cihazları, mikro teknoloji ile üretilmiş yüksek teknolojili bir elektronik devreden oluşmaktadır. Dünyada işitme cihazları, ileri teknolojiye sahip olan ABD ve AB ülkelerinde üretilmektedir. Ülkemizin işitme cihazları tasarım ve üretiminde Ortadoğu ve Türk cumhuriyetler için üretim üssü olabileceğini gören firmalar Türkiye’de yatırım ortaklıkları kurmaya başlamışlardır. Ülkemiz bu alanda Ar-Ge ve üretim merkezi olabilecek teknolojik altyapıya sahiptir. Ancak bu teknolojik altyapının geliştirilerek ülkemizin işitme cihazları üretim üssü olabilmesi için mesleki eğitim almış ve alanında uzmanlaşmış eleman ihtiyacı vardır." dedi.

24 ÖĞRENCİ, AVUSTURYA'DA 15 GÜN EĞİTİM ALACAK

Avusturya’nın Fohnsdorf şehrinde bulunan Schulungs Zentrum Fohnsdorf(SZF) eğitim kurumunda 24 öğrencinin 4 refakatçi öğretmen eşliğinde 15 günlük mesleki eğitim alacaklarını söyleyen Akçınar, "İşitme cihazları üretimi, bakımı, onarımı ve kalibrasyonunu yapabilecek deneyimli elemanlar yetiştirilecek. Ayrıca işitme cihazları üretiminde ve tasarımında çalışabilecek teknolojik bilgiye sahip, yeteri kadar uygulama becerisi kazanmış, nanoteknoloji hakkında bilgi sahibi, tasarım yapabilen ve Ar-Ge çalışmalarına katılabilecek alanında uzman elemanların da yetiştirilecektir." şeklinde bilgi verdi.